Danske universiteter scorer højt på Verdensmålene

To danske universiteter ligger meget højt på listen over, hvor meget de arbejder med og for Verdensmålene.

Man skal ikke langt ned på listen, før man finder det første danske bidrag: Aalborg Universitet ligger nummer 6 på rangstigen af de 1.117 universiteter i verden, som magasinet Times Higher Education for tredje år i træk har bedømt og givet karakter for deres arbejde med Verdensmålene.

Læs mere om Aalborg Universitets arbejde med Verdensmålene her.

Næste danske placering er Syddansk Universitet, der ligger som nummer 23.

Universiteterne har både fået karakter for mængden og kvaliteten af deres forskning på de områder, der er relevante for Verdensmålene, og for universiteternes eget helt konkrete arbejde med at støtte op om målene.

I vurderingen af universitets arbejde med Verdensmål 1 om at nedbringe fattigdom gives der for eksempel både point for, hvor meget universitetet forsker i fattigdom, og hvor meget universitetet gør for at støtte og inkludere studerende fra fattige familier. Målet om at nedbringe sult vurderes også på, hvor meget universitetet gør for at nedbringe deres eget madspild. Og i bedømmelsen af Verdensmål 13 om klimaet gives der både point for mængden og kvaliteten af den forskning, universitetet producerer vedrørende klimaet, og hvor meget energi, universitetet selv bruger.

Trods de høje karakterer til danske universiteter kan man dog ikke konkludere, at de har overhalet verdens eliteuniversiteter indenom. De tre universiteter, der normalt anses for at være verdens bedste, Oxford, Stanford og Harvard University, er ikke blevet bedømt for deres arbejde med Verdensmålene, og herhjemme findes Københavns Universitet heller ikke på listen.

Det er frivilligt, om et universitet ønsker at blive bedømt for deres arbejde med Verdensmålene, og det betyder, at universiteter kan bruge det som en måde at brande sig selv på og på den måde opnå en konkurrencefordel i kampen om at tiltrække studerende.

”Det er super vigtigt, at listen ikke bare bliver en konkurrence mellem universiteterne, men at den giver et bedre samarbejde mellem universiteterne. Vi skal kigge på, hvad der sker på andre universiteter, som er højere placeret end SDU, og så skal vi samarbejde om at løse de fælles udfordringer. Men 23. pladsen giver da blod på tanden for at fortsætte arbejdet med bæredygtighed,” siger Flemming Bridal Rasmussen, der er leder af Syddansk Universitets SDG Hub, til Fyens Stiftstidende.

Han nævner som konkrete eksempler, at universitetet har indtænkt bæredygtighed i valget af ny kantineleverandør, og at universitetet arbejder på at gøre deres affaldssortering bedre. OG til sommer starter SDU et bæredygtighedsakademi for de studerende, der ønsker at lære at starte en grøn virksomhed eller arbejde med bæredygtighed i civilsamfundet.

Syddansk Universitet har også fokus på at give de ansatte og studerende flere muligheder for at bevæge sig i løbet af dagen for at fremme sundheden, og universitetet uddeler årligt en verdensmålspris på 25.000 kroner til ansatte og studerende, der har gjort en særlig indsats for at hjælpe Verdensmålene på vej.