Dansk varme bliver grønnere: Rekordmange får fjernvarme

Varmesektoren er i gang med en bæredygtig omstilling herhjemme. Flere og flere skifter gasfyrene ud med underjordiske rør med varmt vand til gavn for klimaet.

Det går hastigt fremad med at gøre varmesektoren grøn herhjemme.

Sidste år kom rekordmange danskere på fjernvarmenettet: Flere end 58.000 boliger blev tilsluttet fjernvarmen – det kollektive system, der sørger for varme i radiatoren til næsten to tredjedele af danske husstande – og det er det højeste antal i 30 år, skriver brancheorganisationen Dansk Fjernvarme.

Det er godt for klimaet. For det første fordi, at de fleste af husstandene har droppet et naturgasfyr til fordel for fjernvarmen.

”Det er ret vilde tal. De danske boligejere har udvist en overvældende interesse for at skifte deres naturgasfyr ud med grøn fjernvarme. Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi nu kan se, at de danske fjernvarmeselskaber på meget kort tid har tangeret en 30 år gammel rekord i konvertering til fjernvarme og bidraget til udfasningen af naturgas i de danske boliger, siger Kim Mortensen,” direktør i Dansk Fjernvarme.

For det andet fordi fjernvarmen i sig selv er en vigtig del af fremtidens energisystem. Fjernvarmesystemet kan nemlig bindes sammen med andre dele af energisystemet som fx industri og elnettet.

Varmt vand i radiatoren kan blive en nøgle til den grønne omstilling Læs også
Udgivet

Varmt vand i radiatoren kan blive en nøgle til den grønne omstilling

Hvis fjernvarmen kommer til at køre på store, kollektive varmepumper, kan den binde fremtidens bæredygtige…

Skift fra gas

Ud af de flere end 58.000 husstande, der kom på fjernvarmenettet, har omkring 43.000 skiftet fra en anden varmekilde – de fleste fra gas.

Ifølge DR betyder det, at fire gange så mange husstande valgte at skifte deres eksisterende varmekilde til fjernvarme i 2022 som året før.

Dansk Fjernvarme anslår, at det potentielt kan have sparet klimaet for 123.000 tons CO2.

Samtidig med den voksende tilslutning til fjernvarme er der også en hastigt stigende efterspørgsel på elektriske varmepumper, der også er en grøn og klimavenlig metode til opvarmning af bygninger. Varmepumper virker til enkelte husstande og egner derfor sig bedst til de områder, hvor fjernvarme ikke er den bedste løsning – nemlig uden for de store byer.

Strøm kommer ind i varmen, mens gas begynder at blive frosset ud Læs også
Udgivet

Strøm kommer ind i varmen, mens gas begynder at blive frosset ud

Olie- og gasfyr til opvarmning udleder næsten tre millioner tons CO2 om året herhjemme. Men omstillingen…