Danmark får sin største havvindmøllepark nogensinde

Stor, større og så Thors Vindmøllepark. Danmarks største havvindmøllepark vil i 2027 kunne forsyne en million husstande med grøn strøm.

22 kilometer ude for den jyske vestkyst, ved Thorsminde, kommer vindmøllerne til at suse så langt øjet rækker. I et område på størrelse med 30.000 fodboldbaner skal Thor Havvindmøllepark bygges – og det bliver Danmarks hidtil største havmøllepark. Når den står færdig i 2027 vil den give strøm nok til at forsyne en million danske husstande eller 1,6 millioner elbilers strøm om året.

Læs også: Danmark får sin første svanemærkede skole

Milepæl for grøn omstilling

Thor Vindmøllepark slår ikke kun rekord i størrelse, som en af de største parker på kloden, men også på pris. Parken bliver nemlig den første i verden, som kan opføres uden støtte fra staten, men som derimod skal betale til staten for at sætte vindmøller op på et område.

I Danmark tilbyder staten støtte til havvindmølleparker, men dette går begge veje, så staten modtager betaling alt afhængig af prisen på el. I dette tilfælde bliver strømmen så billig, at Thor skal betale 2,8 milliarder kroner til statskassen.

Ifølge sektorfællesskabet for vind, Wind Denmark er det en milepæl for den grønne omstilling:

”Det er en fantastisk nyhed og et historisk nyt kapitel i det danske vindmølleeventyr, som viser, at nu også havvind kan etableres uden statslige tilskud under de givne omstændigheder…,” siger administrerende direktør i Wind Denmark, Jan Hylleberg, i en pressemeddelelse:

”Med Thor havmøllepark går vi fra at havvind koster penge til, at der nu kan genereres indtægter til staten og til vores velfærdssamfund”.

Læs også: Køer bekæmper skovrydning