App skal give bedre fisk på bordet

Dansk virksomhed vil gøre fisken på tallerkenen friskere og mere bæredygtig ved at matche forbrugere direkte med små lokale fiskere.

Fisk smager altid bedst, når de er friske, og gerne købt direkte på havnen. Men når vi køber fisk fra supermarkedet, kan de være kommet langvejs fra, og de kan godt have været op til 16 dage undervejs fra hav til køledisk.

Det skriver virksomheden Blue Lobster, der er grundlagt af danskeren Nima Tisdall og amerikaneren Christine Hebert. De ønsker at lave en forretning ud af at forbinde forbrugerne mere direkte med lokale fiskere, så de kan sælge deres fisk uden om de store fiskeauktioner og de mange mellemmænd, der gør fisken dyrere og mindre frisk.

Ifølge Blue Lobster går 90 procent af den pris, du betaler for fisken i supermarkedet, ikke til fiskeren selv, men til mellemmænd på grund af den meget lange forsyningskæde. Virksomheden sælger primært fisk til landets professionelle kokke, men er nu også begyndt at sælge til privatpersoner, der er interesserede i at købe fisk direkte.

Nima Tisdall har blandt andet fået opmærksomhed af den tidligere amerikanske præsident Barack Obama, hvis fond, Obama Foundation, har udpeget hende som en af dem, der viser vejen inden for nye bæredygtige løsninger.

Kortere fra kaj til køber

Forretningen foregår via en app, hvor forbrugeren kan se, hvilke fisk fiskerne i øjeblikket får i nettet. Man kan så enten bestille nogen af de fisk, der ligger på is i øjeblikket, eller lægge billet ind på en art, der ikke er fanget endnu. Når fiskerne så kommer i land med denne art, sker der et match, og fisken pakkes til afhentning eller til direkte levering.

Ifølge Blue Lobster kan de på den måde levere fisk, der har ligget på køl i mindre end 24 timer. Levering kan dog primært ske til de større byer, og koster 60 kroner.

Formålet er ikke bare at levere frisk fisk til landets tallerkener. Ifølge virksomheden handler det også om at styrke små lokale fiskere, der bruger skånsomme fangstmetoder, i stedet for trawl, der kan ødelægge havbunden.

FN’s landbrugs- og fødevareorganisation FAO skriver, at små fiskere for to tredjedele af verdens samlede fiskefangst, og er grundlaget for 90 procent af arbejdspladserne i fiskeriet. Men de små fiskere er under pres, og derfor har de fået deres eget underpunkt i Verdensmål 14 om at beskytte havet, hvor det i mål 14.B hedder, at verden skal støtte de små fiskere bedre.

Ifølge Blue Lobster er omkring halvdelen af de danske fiskekuttere, der bruger passive fangstmetoder som garn og line, forsvundet i løbet af de seneste 20 år.