Høring om FN’s verdensmål i et nordatlantisk perspektiv

Folketingets Færøudvalg, Grønlandsudvalg og arktiske arbejdsgruppe afholder en åben høring om FN's verdensmål i nordatlantisk perspektiv.

På høringen tages udgangspunkt i verdensmål nr. 14, som handler om at bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer. Udvalgene har i den forbindelse bedt en række oplægsholdere om at give deres syn på, hvordan de nordatlantiske samfund kan bidrage til verdensmålene.

Høringen indledes med en præsentation af henholdsvis Færøernes og Grønlands tilgang til verdensmålene, hvorefter blikket rettes mod havet og dets ressourcer, og den betydning det har for Færøerne og Grønland.

På høringen vil der bl.a. være oplæg fra:


- Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin)

- Grønlands Naalakkersuisoq for Finanser og Nordisk Samarbejde, Vittus Qujaukitsoq (Nunatta Qitornai)

- Færøernes fiskeriminister, Høgni Hoydal (Tjóðveldi)

- Professor Minik Rosing, Københavns Universitet

- CIO ved Matís.is, Arnljótur Bjarki


Program (med forbehold for ændringer)

14.00 Velkomst ved en af udvalgsformændene

14.10 Det færøske landsstyres tiltag m.h.t. at forfølge FN’s Verdensmål ved Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin)

14.25 Grønlands Naalakkersuisuts tiltag m.h.t. at forølge FN’s Verdensål ved Naalakkersuisoq for finanser og nordisk samarbejde, Vittus Qujaukitsoq (Nunatta Qitornai)

14.40 Spørgsmål fra medlemmer af Folketinget, Lagtinget og Inatsisartut


Bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer – muligheder og begrænsninger

15.00 Klimaforandringer – nye muligheder for de nordatlantiske samfund?, ved professor Minik Rosing, Københavns Universitet

15.10 Large Ocean Nations – Grønland og Færøerne hører til blandt verdens store havnationer. Hvordan ser fremtidens udfordringer og muligheder ud for verdens store havnationer ved Høgni Hoydal, Færøernes landsstyremand for fiskerianliggender

15.20 Blå bioøkonomi – udviklingspotentialer og betydning for de nordiske samfund og deres bidrag til opfyldelse af verdensmålene, ved Chief Impact Officer, Arnljótur Bjarki, Matís.is

15.30 Spørgsmål fra medlemmer af Folketinget, Lagtinget og Inatsisartut

15.50 Kaffepause


Bæredygtig forvaltning af havets ressourcer

16.10 Fiskerireform på Færøerne – biologiske, økonomiske og sociale dimensioner, ved Høgni Hoydal, landsstyremand for fiskerianliggender.

16.20 Erhvervsmæssige synspunkter på bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer, ved Niels Winther, rådgiver, Industriens Hus på Færøerne og Lisbeth Due Schönemann-Paul, Royal Greenland A/S og formand for Sustainable Fisheries Greenland

16.40 Bæredygtig forvaltning af fiskeriet i Grønland, ved Kaare
Winther Hansen, Projektkoordinator Grønland og Arktis, WWF-Denmark

16.50 Spørgsmål fra medlemmer af Folketinget, Lagtinget og Inatsisartut

17.10 Afrunding ved en af udvalgsformændene


Høringen vil være åben for alle som tilhørere, men tilmelding er nødvendig - også for pressen. Pladser vil blive fordelt efter først-til-mølle-princippet.

Du kan tilmelde dig ved at skrive til [email protected]


Tilmelding skal ske senest dagen inden høringen kl. 12.00.


Gæster i Folketinget må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen på grund af sikkerhedstjek, og det anbefales derfor at møde op ca. en halv time, inden høringen begynder.