De ældre går op i klimaet og deres erfaringer kan ændre verden

Flere ældre over 60 vil faktisk gerne være med til at skabe en bæredygtig verden. Og nu kommer de til at spille en vigtig rolle i at udvikle verdensmålene lokalt på landets biblioteker.

OK boomer. Det udtryk har i den seneste tid været på mange unges læber. Det er et udtryk, som unge bruger til at beskrive, hvordan de ældre er stædige og fastgroet i deres vaner - og slet ikke forstår ting som bæredygtighed og FN’s Verdensmål. Men her tager de fejl.

Det viser sig nemlig, at de fleste over tres går meget mere op i bæredygtighed og verdensmål, end man lige skulle tro. En undersøgelse lavet af Tænketanken Fremtidens Biblioteker i projektet Sammen om Verdensmål i viser, at over halvdelen af 1.078 adspurgte over tres er optagede af klima og bæredygtighed, og at de meget gerne vil bidrage til mere bæredygtighed og fremgang af verdensmålene.

”76 procent af de adspurgte er bekymrede for, at klimaforandringer vil påvirke de yngre generationer, så ud fra den nye undersøgelse kan vi se, at dem over tres har forstået, hvor vigtig bæredygtighed er. De har altså lyttet og vil rigtig gerne være med til at gøre noget,” siger Kira Gilling Hansen, som er projektleder for Sammen om Verdensmål.

Læs også: Danske universiteter scorer højt på Verdensmålene

Værdifulde erfaringer

Næste skridt for projektet Sammen om Verdensmål er at lave aktiviteter på biblioteker, hvor dem over 60 kan være med til at udvikle ideer, som kan få verdensmålene ud i deres lokale byer.

”Målet med aktiviteterne er, at de bliver aktive deltagere i den lokale forankring af verdensmålene. Når det handler om lokal udvikling af verdensmålene, er de ældre nemlig en gruppe, som bliver glemt, på trods af, at de er den største gruppe af frivillige i Danmark. De har motivation - og et helt liv fyldt med værdifulde erfaringer – det vil vi gerne have i spil”.

”Vi har eksempelvis fundet ud af, at de ved meget om, hvordan man mindsker forbruget. Nogle af dem kommer nemlig fra en tid, hvor man blev nødt til at være meget mere nøjsom. Dengang skulle man sparre på vandet og varmen, og man havde ikke et stort madspild. Så der er også en masse vi kan lære af netop den generation,” siger Kira Gilling Hansen.

Udover at dem over tres har meget at give til udviklingen af verdensmålene lokalt, kan aktiviteterne også bidrage til deres trivsel, forklarer Kira Gilling Hansen.

”Det er aktiviteter, som virkelig fremmer trivsel. Når de kan mærke, at de bidrager til noget større, giver det dem en følelse af meningsfuldhed og kompetence. Det kan desuden modvirke ensomhed, når de indgår i meningsfulde fællesskaber. På den måde får vi alle noget ud af projektet,” siger hun.

I første omgang rulles aktiviteterne ud på syv biblioteker i Viborg, Stevns, Århus, Roskilde, Horsens, Rudersdal og Ballerup Kommune, men ambitionen er at nå ud på yderligere 30 biblioteker efter et års tid.

Læs også: Flere seniorer flytter i bofællesskaber: ”Man føler sig mindre alene”