Vestjyder får lønbonus for at cykle til arbejde

En virksomhed har valgt at belønne medarbejderne kontant, hvis de tager cyklen til arbejde. Det skal både give sundere ansatte og gavne klimaet.

Vi ved det godt allesammen: Det er rigtig sundt at cykle, og gerne til og fra arbejde hver dag. Alligevel kan det være fristende at tage bilen i stedet. Især på de dage, hvor vejret er surt, eller - hånden på det motionstrængende hjerte - man bare føler sig lidt doven.

Men hvis man nu fik en helt konkret belønning for at tage cyklen på arbejde, ville det måske give mere lyst til at svinge sig op på stålhesten.

Det mener ledelsen i virksomheden VM Tarm, der ligger i byen af samme navn tæt ved Ringkøbing Fjord. Fabrikken producerer ståltanke til fragt af alt fra mælk til gylle, og i det vestjyske landskab har virksomhedsledelsen besluttet at give lidt kontant medvind på cykelstien til de medarbejdere, der vælger at cykle på arbejde.

Også for dem, der ikke bor i byen

Tilbuddet til medarbejderne er enkelt: Hvis du tager cyklen på arbejde mindst 100 gange på et år, venter der 2000 kroner ekstra i lønningsposen, når året er omme. For at gøre det mere rimeligt for dem, der har langt til arbejde, kan medarbejderne også opnå den særlige cykelbonus, hvis de kører i alt mindst 300 km til og fra arbejde i løbet af året. Hvis man har 10 km til arbejde, skal der derfor kun cykles 15 arbejdsdage for at udløse bonus.

”Vi vil gerne have medarbejderne til at gå eller cykle mere til arbejde. Dels for deres sundheds skyld, dels af hensyn til klimaet, fortæller adm. direktør Holger Ross Lauritsen til magasinet DI Business og tilføjer, at tiltaget er blevet taget rigtig godt imod af medarbejderne.

”Der er gået sport i at se, hvem der cykler og går mest,” siger han.

Ifølge direktøren har 13 medarbejdere allerede kvalificeret sig til den årlige cykelbonus, og flere andre er lige på nippet til at komme over grænsen for de nødvendige kilometer eller antal af cykelture. Forventningen er, at mindst 100 ansatte vil nå i mål.

Ideen til lønbonussen opstod, da virksomhedens ledelse brainstormede på, hvordan VM Tarm kunne arbejde mere konkret med Verdensmålene, der blandt andet handler om, hvordan vi kan skabe mere sundhed og trivsel og beskytte klimaet.

En idé på vej frem

Virksomheden står langt fra alene med ønsket om at fremme cyklismen blandt medarbejderne. Dansk Industri bakker op om tiltaget, som kaldes et eksempel på at bruge gulerod i stedet for pisk for at få folk i sadlen.

Dansk Cyklistforbund har også netop foreslået, at der bør indføres økonomiske incitamenter til medarbejdere, der vælger cyklen til arbejde. Det fremgår af Cyklistforbundets inputs til aftale om grøn mobilitet fra marts 2021. Arbejdsgiverne skal kunne belønne medarbejderens bæredygtige og sunde transportvalg uden skattemæssige konsekvenser for medarbejderen, mener organisationen.

”Det er mere nødvendigt end nogensinde før, at flere vælger cyklen: Mens færre og færre danskere cykler, dør flere og flere for tidligt på grund af inaktiv livsstil. Vores veje i og omkring byerne er ved at sande til i køer og trængsel, skriver Cyklistforbundet i forslaget.