Skoleelever, kvindefodbold og byggeworkshop løb med de første danske Verdensmålspriser

Flere end 3000 stemmer blev kastet i kampen om Verdensmålspriserne, der hædrer projekter, personer og initiativer, der går et ekstra skridt for at brede målene ud.

På årets Folkemøde blev de første vindere af Verdensmålsprisen nogensinde udpeget og hædret. Det var tre stærke felter med tre spændende og inspirerende finalister til hver Verdensmålspris – Inkluderingsprisen, Forandringsprisen og Ildsjælsprisen – fra et fiskeriprojekt på Afrikas Horn over studenterambassadører på de danske uddannelser til børnebøger om Verdensmålene.

Danskerne gav flere end 3300 stemmer til deres favoritprojekter og -initiativer, og vinderne blev:

Majken Gilmartin, Global Goals World Cup – Inkluderingsprisen

Majken Gilmartin er direktør i Global Goals World Cup, en aktivistisk kvindefodboldturnering, der afholder fodboldkampe og turneringer over hele verden for at samle kvinder og piger om Verdensmålene.

Læs også: Stærke kvinder driblede Verdensmålene fremad

7. årgang på Gram Skole – Forandringsprisen

Tre elever fra 7. årgang på Gram Skole var med på Folkemødet og tog imod prisen på vegne af deres to klasser, der virkelig har arbejdet med og for Verdensmålene. Eleverne er Verdensmålsambassadører i Haderslev Kommune, der også finder på ideer til kommunens eget arbejde med målene, ligesom de planlægger at tage rundt på andre skoler for at oplyse deres jævnaldrende om Verdensmålene.

Læs også: Udkantselever vil være Verdensmålsambassadører

Søren Peter Dalby Andersen, KlimaZirkus – Ildsjælsprisen

Søren Peter Dalby Andersen arbejder ikke bare med Verdensmålene i sin arbejdsdag som skolelærer hos Science Talenter, men også i sin fritid, hvor han er med til at lave KlimaZirkus, der står for workshops og undervisning om Verdensmål til elever, forælde, politikere, skoler og virksomheder omkring virkelighedsnære udfordringer.

Se indslag om prisen på TV2 Bornholm - klik her

Mange gode nomineringer

Det syder og bobler i Danmark med initiativer og projekter for Verdensmålene, og det er alt fra privatpersoner over organisationer til virksomheder, der trækker i arbejdstøjet. Verdensmålsprisen er en helt ny hæderspris, som 2030-Panelet har indstiftet for at fejre alle dem, der giver et ekstra skub for målene. Vinderne blev fundet blandt et imponerende felt af nominerede initiativer, der hver især gør et kæmpe arbejde for målene.

Inkluderingsprisen hædrer det initiativ, der bedst har nået og inkluderet en gruppe mennesker, der er i størst risiko for ikke at nå Verdensmålene. Udover vinderen Majken Gilmartin fra Global Goals World Cup var journalisten Jesper Tornbjerg og projektet FleXskrald nomineret. Jesper Tornbjerg er journalist og har sat sig for at skrive en børnebog til hvert Verdensmål – Victoria og Verdensmålene-bøgerne. FleXskrald organiserer og hjælper fleksjobbere i arbejde, hvor de kører rundt og indsamler plastik og pap ind til genbrug og genanvendelse hos lokale virksomheder i Aalborg.

Se video med de nominerede til Inkluderingsprisen her.

Forandringsprisen gives til den mest nytænkende og effektfulde idé, der har det største systemforandrende potentiale. Det blev 7. årgang fra Gram Skole, der løb med prisen, men man kunne også stemme på projektet FairFishing og virksomheden Fischer Lighting. FairFishing arbejder i Somaliland med frysecontainere, ismaskiner og fiskenet for at hjælpe tidligere pirater og flygtninge med at blive fiskere. Virksomheden Fischer Lighting vil bekæmpe byggebranchens enorme CO2-udledning og brug-og-smid-væk-kultur med LED-indsatser i de lamper, der allerede er installeret.

Se video med de nominerede til Forandringsprisen her.

Ildsjælsprisen går til dén, der med sit personlige engagement har inspireret andre til at være med for Verdensmålene. Udover læreren Søren Peter Dalby Andersen fra KlimaZirkus, der vandt årets pris, var Ditte Ingemann Hansen fra KBH SDG Netværk og João A. B. R. Møller fra SDG Student Ambassadors begge nominerede. Ditte Ingemann Hansen arbejder med KBH SDG Netværk, der repræsenterer små organisationer, der vil arbejde for Verdensmålene – og arbejder for større inddragelse af civilsamfundet i arbejdet for målene. João A. B. R. Møller fra SDG Student Ambassadors kæmper for, at alle studerende i Danmark kommer til at kende Verdensmålene, så de kan arbejde med dem både under og efter deres uddannelse.

Se video med de nominerede til Ildsjælsprisen her.