Sådan kan du danse om et - lidt mere - bæredygtigt træ juleaften

Historien bag det juletræ, som står i stuen, er langt fra bæredygtig. Er alternative løsninger som økologi, potter eller plastik vejen frem?

Bæredygtighed er i den grad kommet over danskeres læber i denne jul. Der er mange, som gerne vil gøre en indsats, når de for eksempel køber deres juletræ. Men hvilket slags juletræ er egentligt bæredygtigt?

”Det er en velbevaret hemmelighed, at produktionen af normale juletræer foregår på en meget uhensigtsmæssig måde. Mange danskere tror, at produktionen af træet starter i Danmark, og at træet er bæredygtigt. Det er altså en myte,” siger Marianne Bols, som er stifter af Fair Trees, som sælger økologiske Fair Trade juletræer.

Farlig høstning og sprøjtemidler
Grunden til, at almindelige juletræer ikke er bæredygtige, bunder helt tilbage i høstningen af juletræsfrøet, som ofte forgår under farlige og urimelige forhold.

Frøet til danskernes fortrukne juletræ nordmannsgran kommer fra en mere end 100 år gammel urskov i Kaukasus i Georgien, som er et særdeles fattigt bjergområde. Dem, som høster frøet, arbejder ofte i 60 meters højde og under usikre forhold, som kan lede til alvorlige ulykker. Derudover giver fattigdommen i området anledning til at presse lønnen ned på urimelige niveauer, skriver Dansk Naturfredningsforening. Frø fra Georgien giver en årlig produktion på omkring 12 millioner juletræer alene i Danmark.

Når frøet til nordmannsgrantræet derefter kommer til Danmark, er det den type juletræ, som kræver allermest sprøjtegift og kunstgødning, skriver Dansk Naturfredningsforening.

Læs også: Snart bliver det nemmere at spise mere klimavenligt

Økologi, potter eller plastik?
Der er dog flere og flere steder, som begynder at sælge økologiske juletræer. Her har træet ikke været udsat for de mange sprøjtemidler, som er dårlige for miljøet. Dog er frøene stadig høstet under samme vilkår som almindelige juletræer.

En anden løsning kan være at købe juletræer med rod i en potte. På den måde slipper man for at skulle producere et nyt træ hvert år, som indebærer en masse sprøjtemidler. Denne løsning kan være god, hvis man sikrer sig, at pottejuletræet er økologisk, og at det ikke er plantet i spagnum jord. Pottejuletræer plantet i spagnum højmosejord, har i udvindingen frigivet en masse CO2. Samtidig er områderne, hvor jorden kommer fra, en truet naturtype.

Så er der plastiktræet, som er den helt nye måde at forsøge at lave et bæredygtigt juletræ på. På trods af at plastiktræet ikke har nogen af de problemer, som de naturlige træer har, er denne mulighed desværre ikke mere bærdygtig. Naturskyddsföreningen i Sverige har lavet beregninger, som viser, at efter selv 10 års anvendelse har produktionen af et plastjuletræ højere miljøbelastning samlet set end et juletræ af nordmannsgran.

Læs også: Danskerne omlægger langsomt deres kødvaner

Fair Trees er Fair Trade og økologi

Men når nu vi gerne vil have noget gran at danse om juleaften, så er et såkaldt Fair Tree også en mulighed. Det er træer, hvor frøene er høstet efter Fair Trade-principper og produceret økologisk.

”Fair Trees Juletræer er høstet under ordentlige forhold for arbejderne, og for hvert solgt træ bliver der investeret i sociale projekter i lokalområdet ved skoven i Georgien. Derudover er produktionen 100 procent økologisk,” siger Marianne Bols.

Og salget af Fair Trees er under rygende udvikling i Danmark, men særligt også i udlandet, fortæller Marianne Bols.

”Vi oplever en stigende interesse fra alle sider. Det er en fair, naturlig og bæredygtig udvikling i juletræsindustrien, som er kommet for at blive,” siger hun.

Læs også: Danskerne er nordiske mestre i at spare på vandet