Sæt fantasien fri med plysdyr og papfigurer og lær om Verdensmålene

”Byg en bedre verden med Shane” er en samtale- og byggebog til børn, der forklarer de 17 Verdensmål ved hjælp af kreativitet.

Det hele begyndte for tre år siden med en udstilling på Naturhistorisk Museum i Århus. Shane Brox, der er kendt fra DR’s børnetv-serie ”Shanes verden”, havde fået til opgave at forklare Verdensmålene med en kreativ udstilling.

”Det var en superspændende opgave, men jeg fandt også ud af dengang, hvor svært det er at forstå Verdensmålene. Jeg ville heller ikke bare lade værkerne fra udstillingen dø eller forsvinde, så derfor blev det til en børnebog,” fortæller han.

Han beskriver sig selv som et stort legebarn, der ikke ville være glad, hvis han ikke fik lov til at være kreativ hver dag. Det er ikke først gang, han skriver en bog. Han har faktisk skrevet flere end tyve bøger siden 1999. Men han havde alligevel sine betænkeligheder, før han gav sig i kast med at skrive en bog, der skulle oversætte Verdensmålene til børn:

”Jeg havde på et tidspunkt en krise, fordi jeg syntes, det var så svært og tungt. Der er ingen tvivl om, at Verdensmålene er vigtige, men jeg havde enormt svært ved at fordøje, hvordan jeg skulle gøre det her. Og om jeg virkelig var den rigtige til opgaven,” siger han. Den tvivl rystede han dog af sig, og sammen med fotograf Ditte Isager har de lavet bogen ”Byg en bedre verden med Shane”.

Alle kan gøre en forskel

Den farverige bog er en samtale- og byggebog, der forklarer FN’s 17 Verdensmål, så de er nemme at forstå og lette at huske for børn og unge. Når man åbner bogen, føles det som at åbne en rodeskuffe fyldt med stof, superlim, sytråd, tomme køkkenruller, knapper, tuscher og pap. Der er dog alligevel en orden i rodet. De mange ting og sager bliver nemlig (gen)brugt til at skabe små byer, papfigurer, spøjse monstre og finurlige dyr til at illustrere målene og konkretisere dem.

”Jeg har oversat Verdensmålene til et mere stimulerende og engagerende sprog, der passer til børns visuelle verden. Derudover håber jeg, at børnene oplever bogen positivt. Ja, det kan godt være, at vi har mange udfordringer i verden, men bogen er ikke til for at skræmme de unge sjæle. Den handler om at klæde dem på, og få dem til at tro på, at de kan gøre en forskel”.

Bogen formår at forklare de abstrakte Verdensmål pædagogisk og med flotte billeder af grinende børn og af de mange skæve hjemmelavede figurer. De kreative byggeprojekter bliver nøje beskrevet skridt for skridt, så man kan sidde derhjemme og bygge med.

Shane opfordrer i bogen til at tage samtalen om Verdensmålene op, mens man sidder og klippe-klistrer. Det kan være alt fra, hvordan man viser respekt for hinanden og naturen, til hvordan man genbruger tøj og spiser klimavenligt. For som han siger, så kan kreativitet og fantasi sende en mand til månen.

”Det handler om at tænke ud af boksen, hvis vi skal nå Verdensmålene inden 2030”.

Børn har også et ansvar

Der er bud på handling til alle 17 Verdensmål, men også plads til, at læserne selv kommer med forslag og idéer. Det er ikke kun Shane Brox, der fortæller om Verdensmålene, men også de 33 børn som er blevet udvalgt og fotograferet af Ditte Isager. De fortæller om det Verdensmål, der ligger deres hjerte nær.

På trods af deres unge alder gør de allerede en forskel via deres handlinger som rollemodeller og inspiration til læseren.

”Det er vigtigt, at de børn, som læser bogen, kan spejle sig i jævnaldrende. De taler åbent og frit om, at de er ordblinde eller angste, men alligevel arbejder de med deres udfordring fremfor at gemme den væk. De er med, så andre børn kan se, at man sagtens kan gøre en forskel”.

Børnene har en bevidsthed om miljø, bæredygtighed og menneskelighed og videregiver Verdensmålenes budskab, så alle kan være med.

”De er alle del af den næste generation, hvis handlinger kommer til at blive afgørende for fremtiden,” fortæller Shane Brox og afslutter:

”Verdensmålene er skabt til voksne ledere og er skrevet i et meget voksent sprog. Men hvis vi ønsker en adfærds ændring i vores samfund, er vi nødt til at uddanne næste generation i en tidlig alder, hvor de er mest modtagelige for læring. Det er aldrig for tidligt at lære børn, at de har et ansvar. Det håber jeg, at bogen kan bidrage med”.