Otte-årige Aryas hjemmevideoer om Verdensmål hitter på nettet

Sammen med sin mor bruger Arya Toft Verdensmålene aktivt i hjemmeundervisningen under coronakrisen.

En krise kan stimulere kreativiteten, det må en del forældre – med større eller mindre succes - sande her under coronakrisen, hvor hjemmeskoling pludselig er blevet normalen i Danmark.

For otte-årige Arya Toft og hendes mor, Marie Toft, er hjemmeskolingen blevet en lejlighed til i fællesskab at udforske Verdensmålene og udbrede deres erfaringer til andre via Facebook.

- Da vi fik at vide, at vi skulle være hjemme i lang tid, så tænkte vi, at det var perfekt til at bruge en dag på hvert af 17 Verdensmål, fortæller Arya i et facetime-interview med Verdens Bedste Nyheder. Arya går i 1. Klasse på Det Kongelige Teater Balletskolen i Odense.

Derfor begyndte hun at lave små film sammen med sin mor, hvor de fortæller om de 17 mål på en måde, så børn på Aryas egen alder kan forstå dem.

- Målgruppen er nok især familier med børn i på Aryas alder. Filmene var egentlig først bare tænkt til vores egen omgangskreds, da vi delte den første på Facebook. Men den video blev set af 2900 mennesker bare de første par dage. Så lavede vi en facebookside, der hedder ”Arya og Marie fortæller om Verdensmål”, der nu har fået 6500 unikke views, fortæller Aryas mor, der til daglig er underviser eventledelse og bæredygtig eventudvikling på UCL Erhvervsakademi & Professionshøjskole.

- Coronavirus er alvorligt og det er verdensmålene også, så vi håber, at hvis folk kan ændre adfærd nu på grund af den her krise, så kan man det måske også på sigt med Verdensmålene for øje. Vi har aldrig haft så vigtigt og håndgribeligt et værktøj at tale om bæredygtighed ud fra, samtidig med at det jo er virkelig komplekst, fortæller Marie Toft.

Hun opfordrer andre forældre til at gå på jagt på nettet efter materiale om Verdensmålene, hvis man gerne selv vil bruge dem i hjemmeundervisningen eller bare som et måske anderledes emne at tale om ved middagsbordet.

- Som forælder kan man finde mange steder, der har lavet godt materiale, der er nemt at afkode for selv små børn.F.eks. har Ørsted lavet noget godt. Men det vigtigste er jo nok, at man prøver at tale sammen om de her ting, for eksempel hen over frokosten. Vi har lige pludselig fået øjnene endnu mere op for omverdenen i fællesskab ved at lave de her videoer.

Og hos familien Toft er verdensmålene også kommet med ind i hverdagen.

- Vi vil også gerne selv gøre noget for Verdensmålene, for eksempel at spise vegetarisk. Så det prøver vi på, men det er lidt svært, fordi min mor hele tiden køber kød, fortæller Arya og griner.

Om de også skal lægge kræfter i at udbrede verdensmålene endnu mere i fremtiden, ved de endnu ikke. Men på baggrund af deres videoerne er der allerede bud efter dem:

- Der er lige åbnet et bæredygtigt fællesskab, Bronx, her i Odense. De skrev til os, at når den her coronakrise er ovre, så vil de gerne have os ud at tale lidt om, hvordan man kan arbejde med bæredygtighed og verdensmål i sin familie. Så der er en tråd at tage op for os, også når verden åbner op igen, fortæller Marie Toft.