Odense køber bæredygtigt ind for milliarder

Odense Kommune har haft Verdensmålene i tankerne, hver gang de har foretaget indkøb, og det har nu givet dem prisen som ”Verdens Bedste indkøber”.

Når Odense Kommune sætter opgaver i udbud til leverandører eller køber ind i kommunen, så tager de hensyn til Verdensmålene, og hvilke af målene indkøbet lever op til. Alle indkøb og tilbud bliver f.eks. vurderet ud fra, om der er tale om miljømærkede produkter, social ansvarlighed, lærlingeklausuler eller arbejdsklausuler.

Og det drejer sig om mange indkøb, da Odense er den fjerdestørste kommune i Danmark, og hvert år køber varer, produkter og tjenesteydelser for knap tre milliarder kroner.

"Klausulerne er vores måde at sige til leverandører og underleverandører: 'Her gør vi tingene ordentligt'. Når vi som kommune er med i et byggeri, vil vi være helt sikre på, at arbejdsforholdene og lønnen er, som de skal være," siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

Læs også: Odense vil træne de unge til at løse verdens problemer

F.eks. har Odense Kommune i et udbud om levering af arbejdstøj lagt vægt på, at arbejdsbeklædning for kommunens ansatte er fremstillet af fibre, der er dyrket med en minimal anvendelse af pesticider og at beklædningen er parfume- og kemikaliefri.

Verdens bedste indkøber
Dét bæredygtige arbejde har nu givet kommunen prisen som ”Verdens Bedste Indkøber”, der betyder, at de er den virksomhed eller institution i landet, der har ydet den største indsats i forbindelse med Verdensmålsvenlige indkøb. Prisen er uddelt af Foreningen af offentlige indkøbere og Miljøstyrelsen.

"Vores klode er under pres, og som en stor kommune, der køber stort ind, har vi et ansvar for at gå forrest i at sikre mere bæredygtighed,” siger Peter Rahbæk Juel.

Læs også: Nordisk Råd sætter fokus på vores overdrevne forbrug med årets miljøpris