NU skal den danske scenekunst være bæredygtig

Flere og flere brancher ser nødvendigheden af en bæredygtig omstilling – nu er den danske scenekunstbranche kommet med på noderne.

”Alt hvad vi producerer og skaber sætter et aftryk – det gælder også indenfor kunst.” Sådan lyder det fra Christian Gade Bjerrum, som sammen med Jacob Teglgaard, har stiftet foreningen Bæredygtig Scenekunst NU.

I mange år har foreningens to stiftere, som begge er uddannede skuespillere, været aktive i klimabevægelsen – via demonstrationer og teaterforestillinger slog de deres slag for klimaet. Men kiggede de på deres egen branche indenfor scenekunst, var der ikke meget bæredygtig omstilling at spore:

”Der er brug for, at vi tager ansvar for den bæredygtige omstilling – også i vores branche,” siger Christian Gade Bjerrum og fortæller, hvordan han og medstifteren Jacob Teglgaard på vaskeægte pionerfacon tog det første danske spadestik mod en bæredygtig scenekunstbranche ved at oprette Bæredygtig Scenekunst NU i januar 2020.

”Vores mission er at blive et uafhængigt organ, som hjælper og guider scenekunstbranchen til at blive mere bæredygtig, og som giver en platform for vidensdeling af bæredygtighed indenfor branchen,” fortæller Christian Gade Bjerrum.

Læs også: Kolding bliver laboratorium for bæredygtig madindustri

Hvordan gør man teater bæredygtigt?

Foreningen kickstartede bevægelsen med at invitere hele scenekunstbranchen til stormøder i København og Århus - dagsordenen var at skabe en fælles konsensus i branchen om retningslinjer og handlingsplaner for en bæredygtig omstilling.

Det blev tydeligt for Christian Gade Bjerrum og Jacob Teglgaard, at scenekunstbranchen manglede specifikke praktiske redskaber til en bæredygtig teaterproduktion. Så de kastede sig over oversættelsesprojektet af en engelsk vejledning, der blev til bogen ’Guide til bæredygtig produktion’. Den er nu gjort tilgængelig til hele branchen og delt med knapt 100 teatre.

”Bogen giver konkrete løsninger til den enkelte teaterproduktion og måder at optimere sine processer ved bæredygtige valg af for eksempel materialer, kostumer, lysopsætning og meget,” siger Christian Gade Bjerrum. Bogen har været brugt som casestudies på to projekter, og foreningen er nu ved at måle, hvor meget CO2 løsningerne har sparet klimaet for.

Foreningen har også kastet sig over et stort projekt, der hedder Rethink Business, som skal udforske en cirkulær forretningsudvikling for scenekunstbranchen.

”Det er et hammerspændende projekt, som skal undersøge, hvordan selve teateret som institution kan omstille sig og blive mere bæredygtigt,” siger Christian Gade Bjerrum om det EU-fondet projekt, der udvikles i samarbejde med det bæredygtige rådgivningsfirma Worldperfect og et teaternetværk med Aarhus Teater, Teatret Svalegangen, Teater Katapult, Teater Apropos og Don Gnu

”Den bæredygtige omstilling skal være 360 grader af hele teateret: fra måden man kommunikerer med publikum til de krav, man pålægger indkøb, samarbejdspartnere, leverandører og håndtering af affald.”

Når man skal promovere bæredygtig omstilling af en branche så farverig som scenekunsten, er det også oplagt med lidt fest og forestillinger. Derfor har foreningen i år arrangeret deres første klimafestival, hvor forestillinger skal bruges som platform til at promovere foreningens mærkesager og som afsæt til formidling om klimaet.

Festivalen løber af stablen den 18.-29. januar 2021 og henvender sig ikke kun til branchen men har arrangementer til alle. Blandt andet er der et forløb til skoler med undervisningsmateriale, som skal lærer unge den demokratiske styrke i at holde en tale. På grund af Covid19 er arrangementerne gjort virtuelle, men alle kan tilgå dem via nettet.

Læs også: Virksomheder lover at stoppe kæmpe tøjspild

Bæredygtighed bør ikke være benspænd

”Vi er utrolig stolte af at have sat gang i en bæredygtige bevægelse i vores branche, men der er stadig en del udfordringer endnu,” fortæller Christian Gade Bjerrum. Den største, mener han, er at ændre branchens syn på den bæredygtige omstilling:

”Mange ser bæredygtig omstilling som et benspænd og som noget, der sætter begrænsninger for kunsten. I stedet skal vi se det som en mulighed for at tænke nyt, være med i en større fælles bevægelse og at sende et signal til ens publikum om, at vi gør noget for naturen og klimaet.”

2,8 millioner danskere gik i teatret i 2018 – det er næsten halvdelen af Danmarks befolkning. Christian Gade Bjerrum ser det som en mulighed for teatrene til at promovere bæredygtighed:

”I stedet for at teateret kun fortælle historier om noget andre gør, så bør de også fortælle historien om, at de selv handler. Vi kan ikke blive ved med at gå på kompromis med naturen, når vi skal producere kunst. Vi bliver nødt til at tage hensyn til, hvordan vi bruger naturens ressourcer til at skabe det kunst vi vil.”

Læs også: Langt flere bygger bæredygtigt