Maries virksomhed hjælper flygtninge med at blive selvstændige

Flygtninge og migranter får ofte afslag, når de søger om en erhvervskonto i banken. Strenge regler og store krav spænder ben for kontoen, som ellers er vigtig for at kunne drive en virksomhed på lige fod med andre. Det prøver Marie Birna Olafsdottir med sin virksomhed Finklusiv at lave om på.

Aromaen fra Værftets Madmarked i den nordsjællandske by Helsingør er et sanseparadis. Flere end 100 forskellige retter fra verdens hjørner boltrer sig i de mange streetfoodstader, som for to år siden fik fællesskab af friturestegte falafler og syriske tapasretter som “Zatar” og “Sfeha”.

Arabi Food fik et fast stade på madmarkedet i 2020. 37-årige Reem Musheneh, en palæstinensisk-syrisk flygtning, havde med sin mand, Jusef Nikly, realiseret deres drøm om at åbne en madbod i Danmark, efter de nogle år for inden havde taget flugten fra krigen i Syrien.

Og at det har kunnet lade sig gøre, kan de blandt andet takke Marie Birna Olafsdottir for. Hun er stifter af virksomheden Finklusiv, der siden 2019 har hjulpet 72 flygtninge og migranter med at få åbnet en erhvervskonto i banken.

For ofte, når folk som Reem Musheneh søger om erhvervskonto i banken til at etablere sig som selvstændige, får de afslag. Og uden en erhvervskonto er det svært at drive en virksomhed på lige fod med andre. Kontoen gør det nemlig muligt for iværksætterne at adskille deres privatøkonomi fra virksomheden og modtage sikre betalinger for deres arbejde.

Og det er her, Finklusiv kommer ind i billedet. De hjælper nemlig ansøgerne med at samle alle nødvendige dokumenter, som de sammen med en anbefaling så sender videre til banken.

“Når folk kommer og beder om hjælp, er de ofte desperate, fordi de har fået afslag fra 6-8 banker,” siger Marie Birna Olafsdottir.

“Uden en erhvervskonto er det svært at drive en virksomhed, hvis man gerne vil modtage ordentlig betaling og indgå i samarbejde med andre virksomheder. Derfor er det vigtigt, at folk, der kommer hertil med gode ideer og drømme om at starte en lille virksomhed, får den nødvendige hjælp,” siger hun.

Siden 2019 har 80 procent af de kunder, som Marie arbejder med, fået en erhvervskonto efter en vurdering i banken Andelskassen Oikos. Det svarer til 72 personer, som nu kan få lov til at drive deres lille virksomhed på lige fod med andre.

Marie Birna Olafsdottir stablede sin virksomhed Finklusiv på benene i 2019. Foto: Finklusiv
Marie Birna Olafsdottir stablede sin virksomhed Finklusiv på benene i 2019. Foto: Finklusiv

Alle fortjener en chance

Fransk-islandske Marie Birna Olafsdottir har i årevis arbejdet med mikrofinansiering og finansiel inklusion i Canada og Europa. Men da hun i 2017 kom til Danmark, blev hun overrasket over, hvor få virksomheder der arbejdede inden for samme felt.

Derfor startede hun virksomheden Finklusiv, som har et særligt fokus på at hjælpe flygtninge og migranter med at blive virksomhedsejere.

Den såkaldte hvidvasklov fra 2021 har nemlig gjort det markant sværere for flygtninge at blive godkendt til en erhvervskonto, og det er ifølge Marie Birna Olafsdottir et problem, hvis alle borgere skal have en fair chance for at få succes med deres virksomheder.

“Jeg forstår, at bankerne har stærke krav, de skal leve op til,” siger hun og fortsætter.

“Men vores motivation er at bekæmpe fattigdom og ulighed og hjælpe de mennesker, som har modet og ånden til at arbejde sig frem, men som ikke har midlerne til det. Det handler om at få adgang til lige chancer”.

For at få hjælp fra Finklusiv er nogle af kravene derfor, at kunderne skal have opnået asyl i Danmark, fået afslag i banken men ellers have en seriøs og velorganiseret virksomhed. Herefter opkræver Finklusiv et mindre beløb for ansøgningsprocessen og et større honorar, hvis ansøgningen bliver godkendt af banken.

Fremtidsdrømme

Selvom Marie Birna Olafsdottir er stolt over Finklusivs resultater, stiller hun sig ikke tilfreds. I fremtiden drømmer hun om at lave en iværksætterskole for folk, som gerne vil have en bæredygtig virksomhed. Desuden er hun i snak med flere banker for at udvide Finklusiv, så der fremadrettet er flere selvstændige erhvervsdrivende, som kan få deres iværksætterdrømme til at blive til virkelighed.

Flere unge bliver iværksættere: ”De er drivkraften til at skabe nye arbejdspladser og innovation” Læs også
Udgivet

Flere unge bliver iværksættere: ”De er drivkraften til at skabe nye arbejdspladser og innovation”

Der er flere og flere, der bliver iværksættere i Danmark, og de seneste ti år er der kommet flere…