Kodeløsning, labyrinter og rent vand: 32.000 spejdere slog lejr for Verdensmålene

På Spejdernes Lejr i juli 2022 løste tusindvis af spejdere forskellige opgaver med udgangspunkt i Verdensmålene. “Vi arbejder sammen for at redde vores fælles fremtid,” lød budskabet.

I en tidligere grusgrav nogle kilometer vest for København gik tusindvis af spejdere i krig med at lave rent vand, lære om smitte fra sygdomme og løse svære koder. Aktiviteterne var en del af Spejdernes Lejr, som i år løb af stablen i Hedeland Naturpark. En park der med sin fredede natur har fået navnet FællesHEDEN.

“Vi havde fire opgaveområder: Natur, Samfund, Sundhed, Teknik for de større børn og en legekarrusel for de mindre børn. Formålet var at få FN’s Verdensmål ind i opgaverne, der skulle løses,” siger Katrine Svanekjær, som var ansvarlig for de frivillige, der fik aktiviteterne til at fungere.

“Den første dag, da vi åbnede FællesHEDEN, stod der 1000 spejdere og ventede på at komme ind. Jeg fik næsten tårer i øjnene. Det var fedt at se, at alt det, vi i så lang tid havde arbejdet på, nu blev til virkelighed,” siger hun.

Fokus på Verdensmål

Sand, jord, grus, store sten. Det er ingredienserne i lag, så vand kan filtreres og ende som rent grundvand. Rækkefølgen skulle spejderne selv finde ud af ved at kigge på et stort danmarkskort, hvor de kunne se vandtyper fra forskellige egne.

“Vi har grundvand i Danmark, som kan drikkes fra vandhanerne. Det vil vi gerne blive ved med. Men vi skal passe på, hvad vi hælder i jorden, så vi ikke forurener vandet. Det ville vi gerne lære spejderne at have fokus på,” forklarer Zenia Meincke fra Greve Gruppe, der var leder af aktiviteten Rent Vand.

Anders, Katrine og Magne fra KFUM Børkop laver vandfilter af sand og kul. Foto: Frank R. Larsen/Spejdernes Lejr 2022.
Anders, Katrine og Magne fra KFUM Børkop laver vandfilter af sand og kul. Foto: Frank R. Larsen/Spejdernes Lejr 2022.

Som resten af aktiviteterne havde de frivillige ledere været kreative i deres planlægning, så spejderne på bedst mulig maner kunne lære om Verdensmålene.

Raketter og labyrinter

Raketter affyret over grusgraven lyder som en scene taget ud fra en ambitiøs actionfilm, men ved spejdernes lejr bestod raketterne af to-liters sodavandsflasker, som var fyldt op med vand. Vendt på hovedet strøg de over grusgraven som del i en aktivitet, der skulle vise spejderne, hvordan man kunne arbejde med kraft og energi.

Anders Kjær Jørgensen fra Science Piraterne som er på besøg hos lejrradioen skal til at fyrre raketten af. Foto: Elena Sofie Møberg/Spejdernes Lejr 2022
Anders Kjær Jørgensen fra Science Piraterne som er på besøg hos lejrradioen skal til at fyrre raketten af. Foto: Elena Sofie Møberg/Spejdernes Lejr 2022

I en anden ende af FællesHEDEN stod to labyrinter på størrelse med et par håndboldbaner klar. Her skulle spejderne i et koncentreret samarbejde løse morsekoder, blindeskrift og sms-koder for at kravle hele vejen gennem labyrinten.

“Vi gav spejderne et kort, så de kunne se, hvor koderne lå. Og så havde vi lagt nogle hemmelige koder ind, som de ikke vidste, hvor var. Formålet med labyrinten var at vise spejderne, hvordan bedre kommunikation kunne forbedre vores fælles fremtid,” forklarer Anne Sofie Toudal fra Aars Gruppe. Hun havde været med til at bygge og lede labyrinten.

Lejren, som forløb sig over otte dage i den sidste halvdel af juli, havde i alt 32.000 deltagende spejdere.

Naturparks nye vartegn formidler verdensmål Læs også
Udgivet

Naturparks nye vartegn formidler verdensmål

Den kaldes ”Læringsspiralen” – et netop indviet byggeri bestående af 17 hytter, der hver især formidler…