Københavns Kommune går forrest med nyt handicapkrav

Virksomheder skal fremover have en person med et handicap ansat, for at de kan være leverandører til Københavns Kommune. Det er godt, at kommunen viser vejen, lyder det fra Danske Handicaporganisationer.

Personer med handicap kan sagtens være en del af arbejdsmarkedet. Det er grundtanken bag et nyt tiltag hos Københavns Kommune. Kommunen har nemlig stillet et nyt krav til dens leverandører om, at de skal have personer ansat med handicap.

“Det er jo verdens bedste nyhed,” lyder det fra Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer. “Det er det, for vi ved, der er rigtig mange mennesker med handicap, som er klar til at komme ind på arbejdsmarkedet,” fortsætter han.

Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune vedtog den såkaldte sociale klausul i slutningen af marts – den træder i kraft fra den 1. august.

Mange er klar på at arbejde

Der står mange personer med handicap klar til at komme i job, men som alligevel møder afslag og bliver valgt fra på arbejdsmarkedet, mener paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer.

“Omkring 46.000 mennesker med handicap står klar og vil gerne i arbejde,” siger organisationens formand Thorkild Olesen.

Der er mange former for handicap, og derfor kan det være svært at give et dækkende tal for ledigheden hos personer med handicap. I stedet kan man se på antallet af personer, der ikke er i job, men som er godkendt til et fleksjob – det er en ordning, som tager hensyn til, at ens arbejdsevne er begrænset på grund af ens helbred, og det kræver, man har en længerevarende, nedsat arbejdsevne.

Forrige år blev 104.000 personer med handicap visiteret til et fleksjob – det er personer, som er blevet godkendt af deres kommune til at kunne komme i arbejde på nedsat tid eller med nedsatte arbejdsopgaver. Af dem er cirka 12 procent ledige. Det er altså personer, der er klar til at gå i job, men alligevel står uden for arbejdsmarkedet. Til sammenligning er ledigheden i Danmark overordnet på kun 2,8 procent.

Flere og flere med handicap kommer i arbejde: “Vi vil også gerne bidrage til samfundet” Læs også
Udgivet

Flere og flere med handicap kommer i arbejde: “Vi vil også gerne bidrage til samfundet”

Tusindvis af danskere lever til daglig med et handicap, og selvom hverdagen kan være fyldt med…

Thorkild Olesen mener, at fordomme er af årsagerne til, at ledigheden hos personer med handicap er højere end hos resten af befolkningen.

“Der er en berøringsangst overfor mennesker med handicap. Mange mennesker med handicap ved godt, hvor meget de kan, og hvor meget, de ikke kan,” siger han.

“Nogle er bange for, at det er en større byrde end en hjælp, og det viser erfaringer, det ikke er.”

København kan inspirere

Thorkild Olesen peger på, at netop initiativer som Københavns Kommunes kan få flere virksomheder til at ansætte kollegaer med handicap – og det kan inspirere andre til at stille samme krav.

Københavns Kommune er den kommune i Danmark med flest indbyggere, og det er samtidig Danmarks største arbejdsplads med flest ansatte.

“Når så stor en kommune som København går forrest og bryder isen og viser vejen, så tror jeg, andre kommuner kan lære af det,” siger han.

Og det er vigtigt, at de ledige personer med handicap, som gerne vil i job, kommer ind på arbejdsmarkedet.

Topmøde for verdens handicappede: ”Vil tænkes ind i alle udviklingsprojekter” Læs også
Udgivet

Topmøde for verdens handicappede: ”Vil tænkes ind i alle udviklingsprojekter”

Verden over samledes lande og organisationer i kampen for, at handicappede inkluderes i udviklingsarbejdet. Det…

“Det at være i beskæftigelse tager jo ret meget af ens fritid hver dag, og det betyder, at man er en del af et fællesskab – og det er jo enormt vigtigt, også for os mennesker med handicap. Vi ved, der er stor ensomhed hos personer med handicap, og det kan have konsekvenser, så for os mennesker med handicap er det win win, hvis vi får en tilknytning til arbejdsmarkedet,” siger Thorkild Olesen.

Medarbejdere kan skabe stor værdi

Det er Københavns socialborgmester Karina Vestergård Madsen fra Enhedslisten, som forrige år tog initiativ til forslaget om det nye krav til Københavns Kommunes leverandører. Ifølge avisen KøbenhavnLiv er det blandt andet på baggrund af, at avisen har sat fokus på, at mange personer med handicap bliver valgt fra, når de søger job – selvom der i flere brancher mangler arbejdskraft.

”Mange virksomheder er ikke klar over, hvor meget kvalificeret arbejdskraft, de går glip af, når de ikke også har fokus på at ansætte mennesker med et handicap. Det håber jeg, at den nye sociale klausul vil rette op på. Og jeg er overbevist om, at virksomhederne vil opleve, at de får nogle medarbejdere ind med kvalifikationer, som kan skabe stor værdi,” siger hun i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

Kernen i Verdensmålene: Ingen må lades i stikken Læs også
Udgivet

Kernen i Verdensmålene: Ingen må lades i stikken

Selvom de er for alle og danner rammen for hele verdens udvikling, er Verdensmålene båret frem…

Thorkild Olesen har en række gode råd til virksomheder, der vil ansætte den første kollega med et handicap.

“For det første skal man turde tage dem ind til samtale, og for det andet skal man turde spørge, hvad det specifikke handicap har af betydning. Det er ikke det, der skal fylde mest i samtalen, men man skal få det afklaret. For det tredje skal man turde tage springet. For de virksomheder, som har ansat personer med handicap, oplever, at de har en enorm loyal arbejdskraft, som gerne vil være en del af fællesskabet,” siger han.

Den sociale klausul kommer til at gælde for alle kommunens leverandører på kontrakter på en værdi på minimum fem millioner kroner. Københavns Kommune vurderer, at det handler om cirka 160 nye kontrakter om året.

Hvor mange personer med handicap, den enkelte leverandør skal have ansat, vil være op til en konkret vurdering hos den del af kommunen, som indgår i kontrakten.