Horsens kører med på den grønne busbølge

Den grønne omstilling tager fart i den offentlige trafik i Danmark. I 2023 bliver alle bybusser i Danmarks ottende største by udskiftet med CO2-neutrale elbusser.

Til sommer næste år skal nye busser køre på de østjyske byveje i Horsens Kommune. Med deres gule farver og robuste former adskiller de sig udseendemæssigt ikke så meget fra deres forgængere, men til gengæld kommer busserne rullende med et lavt støjniveau og en CO2-udledning, der er lig med nul. 17 bybusser i Horsens kommune skal fra den 25. juni 2023 nemlig køre på el.

“Vi skal skrue på alle de knapper, vi kan, for at mindske udledningen af CO2, og med skiftet til elbusser fjerner vi hele den CO2-udledning, der i dag er fra bybuskørslen,” siger Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune.

Omstillingen er blevet en realitet, efter kommunen og trafikselskabet Midttrafik i starten af juni landede en aftale med transportselskabet Nobina A/S, som fremadrettet skal stå for leveringen og driften af de nye busser.

“Vi er stolte og glade for at blive valgt til leverandør af kollektiv trafik i Horsens de næste mange år og ser frem til samarbejdet med Horsens Kommune og Midttrafik om at udvikle den kollektive trafik med bæredygtige løsninger,” siger Bram Lauwers, administrerende direktør i Nobina A/S.

Grøn bølge af elbusser

Hvert år udleder busserne på de danske veje cirka 600.000 tons CO2-ækvivalenter. Men der er i fremtiden udsigt til et markant fald i forureningen. For med de nye elbusser, der indtager vejene i Horsens i 2023, følger den jyske kommune i sporene på en allerede populær omstilling i den offentlige trafik i Danmark.

I april 2019 var Roskilde den første by i Danmark til at udskifte alle byens bybusser til elbusser, ligesom Odense sidste år erstattede 20 dieselbusser med de CO2-neutrale køretøjer. Og i januar 2021 annoncerede Movia så, at 72 nye elbusser i løbet af 2022 skulle indsættes og betjene 14 forskellige buslinjer i hovedstadsområdet.

Løb tør for strøm

Den grønne omstilling på de danske veje er dog ikke forløbet uden problemer. Ved årsskiftet overgik også Esbjergs bybusser til eldrevne køretøjer. Men kort efter var der flere meldinger om store forsinkelser i rejsetiderne, da mange af busserne under rutekørslerne løb tør for strøm.

“Ikke mindre end fire gange er mine børn blevet bedt om at stige af bussen og tage den næste bus, fordi den er løbet tør for strøm,” skrev en frustreret borger på Facebooksiden Info fra borger til borger i Esbjerg by.

Men i Horsens vil Nobina A/S gøre en indsats for ikke at komme til at stå i samme situation.

“Vi planlægger kørslen med en forholdsvis høj reserve på bussernes batterier, der gør, at vi forhåbentligt ikke kommer til at opleve, at vores busser løber tør for strøm på ruten,” siger Rasmus Noes, markeds- og forretningsudviklingschef i Nobina A/S.

Selskabet har desuden sørget for en ladestation sydøst for Horsens Station, hvor hver bus vil have sin egen ladestander. Her vil busserne blive ladet op i løbet af natten, så de ikke risikerer at løbe tør for strøm under ruten.

Historien fortsætter under billedet

Der vil i alt køre 17 elbusser på 12 ruter i Horsens Kommune. Hver bus kommer til at køre 250-300 kilometer om dagen. Foto: Nobina A/S
Der vil i alt køre 17 elbusser på 12 ruter i Horsens Kommune. Hver bus kommer til at køre 250-300 kilometer om dagen. Foto: Nobina A/S

Klima og komfort

Udover at være klimavenlige kommer de nye busser også til at være mere praktiske og komfortable for passagererne.

Busserne har blandt andet automatiske ramper, så borgere, der benytter rollator eller sidder i kørestol, kommer til at have det nemmere med at komme af og på busserne.

“Med de nye elbusser giver vi borgerne mulighed for at vælge en grøn transportform, der hverken udleder CO2, røg eller partikler fra udstødningen. Som en ekstra gevinst kan vi tilbyde kunderne nye og moderne busser med let indstigning, støjsvag kørsel, wifi og mulighed for at oplade telefoner m.m.,” siger Steen Vindum, bestyrelsesformand i Horsens Kommune.

Samtidig så understreger borgmesteren i Horsens også, at den grønne omstilling af busserne blot er det første gear i rækken af grønne initiativer i trafikken.

“Alle kommunalt ejede køretøjer skal, så vidt det overhovedet er muligt, være CO2-neutrale. Når vi fremover udskifter biler, minibusser eller andet skal det også være til CO2-neutrale modeller,” fortæller Peter Sørensen.

Danske elbusser har foden på speederen: Hurtigste udvikling i EU Læs også
Udgivet

Danske elbusser har foden på speederen: Hurtigste udvikling i EU

Batteribusser er bedre for luftkvaliteten og klimaet, men også i højere og højere grad for kommunekasserne.…