Grimme grøntsager mindsker madspildet

Danskerne bliver bedre til at købe uperfekte grøntsager. Selvom vi smider alt for meget mad ud, bliver flere og flere grøntsager reddet fra skraldespanden. 

Tidligere ville supermarkederne ikke have skæve, krumme og misformede grøntsager. Derfor endte de grimme tomater i affaldscontaineren hos Alfred Pedersen & Søn, der er Danmarks største tomatavler. Men de seneste to år har tomatavleren været med til at redde 370 tons fra madspildsdøden, der i stedet bliver solgt til forbrugerne.

”For tre år siden bemærkede jeg, at der lå mange fine tomater i vores affaldscontainere. Det var jeg ked af at se, og noget af det synes jeg, godt kunne sælges. Det var måske ikke de pæneste, men smagen fejlede ingenting,” siger Claus Duedal, salgschef hos Alfred Pedersen & Søn, og forklarer, at supermarkederne har fået et større fokus på madspild, så der nu i højere grad er plads til de uperfekte grøntsager. ”Dem sendte vi så afsted til supermarkederne, der tog imod dem”.

Fem til ti procent af hver tomathøst er uperfekte eller grimme, forklarer han. Før blev de bare kasseret.

Efter at Claus Duedal første gang kontaktede supermarkederne og hørte, at de nu gerne ville prøve at sælge de grimme grøntsager, er flere virksomheder og gartnerier nu gået sammen med Alfred Pedersen & Søn om at sende endnu flere grimme grøntsager videre til supermarkedskæderne, der sælger dem til en lavere pris.

Læs også: Københavns Kommune gør kål på CO2-tunge fødevarer og sætter planter på menuen

Alle vinder i kampen mod madspild
Alfred Pedersen & Søns indsats er en del af en tendens, hvor flere og flere danskerne prøver at sænke det 700.000 tons store madspild herhjemme. Madspild er et stort klima- og miljøproblem, da fødevareproduktion har en høj CO2-udledning og belaster miljøet. Det er anslået, at madspild globalt er skyld i op mod otte procent af verdens CO2-udledning.

Danskerne er heldigvis blevet en smule bedre til at komme madspildet til livs. Tal fra Miljøstyrelsen viser, at vi i 2017 smed 14.000 tons mindre ud end i 2011 – en reduktion på 8 procent. Og en ny undersøgelse fra Epinion melder, at over halvdelen af danskerne foretrækker at støtte producenter, som gør en aktiv indsats mod madspild.

”Alle vinder i kampen mod madspild. Klimaet vinder, din økonomi bliver bedre, du sparer penge og gør verden til et bedre sted. Det er den eneste kamp, hvor alle er vindere,” siger Selina Juul, der er stifter og bestyrelsesformand for forbrugerorganisationen Stop Spild Af Mad.

Af det samlede madspild udgør frugt og grønt den største andel med 41 procent. Derfor er Selina Juul også glad for, at fødevareproducenter og butikker nu samarbejder om at bruge de grimme grøntsager , ligesom tomatavleren Alfred Pedersen & Søn.

”I stedet for at smide 370 tons ud og ikke få penge for det, bliver det solgt i butikkerne. Det er en god business case,” siger Selina Juul.

Læs også: Spar penge i januar og mindsk dit madspild

Frugt og grønt har den største andel i madspildet med 41 procent. Foto: Salling Group
Frugt og grønt har den største andel i madspildet med 41 procent. Foto: Salling Group

Supermarkeder prøver også at smide mindre ud
Tal fra Miljøministeriet fra 2015 viser, at detailhandlen efter husholdningerne er det sted, der stod for den største procentdel af det samlede danske madspild. Heldigvis er flere supermarkeder i gang med at finde løsninger, der kan skrue ned for madspildet. Eksempelvis har butikskæderne Føtex og Bilka siden 2014 halveret deres madspild.

”Vi er meget opmærksomme på, at vi smider for meget ud. For det gør vi desværre. Men netop derfor vil vi halvere vores samlede madspild igen inden 2030 og har lagt alle vores tal frem. Så kan alle følge vores udvikling og samtidig også holde os op på, at vi lykkes med det, vi vil,” siger Kasper Reggelsen, der er pressechef hos Salling Group, der ejer supermarkedskæderne Bilka, Netto og Føtex.

”Men processen tager tid og sker ikke over natten, men vi vil meget gerne gøre det og prioritere initiativer,” siger han.

Selvom vi stadig smider meget mad ud, er Selina Juul fra Stop Spild Af Mad sikker på, at udviklingen går den rigtige vej.

”For 12 år siden snakkede ingen om madspild, men i dag er det blevet en kæmpe bevægelse. Du sælger varer, som du tidligere ikke kunne få solgt. Nu kan man endda få penge for det. Det eneste, man skal gøre som forbruger, er at spise op,” siger hun.

Læs også: Forbrugerne vil være bæredygtige, men butikkerne bliver nødt til at hjælpe dem på vej