Fyn sætter en stopper for kul

Fynsværket stopper med at fyre med kul i år 2022. Det vil reducere CO2-udledningen med 370.000 tons årligt.  

Snart kan mange fynboer se frem til at få endnu mere grøn varme i rørene. I 2022 er det nemlig slut med at bruge kul i kraftvarmeanlægget Fynsværket i Odense. Planen var ellers, at kullet først skulle udfases i 2025, men nu fremskynder Fjernvarme Fyn den grønne omstilling med tre år. Omstillingen vil skåne klimaet for 375.000 ton CO2 årligt, som svarer til næsten én procent af hele Danmarks årlige CO2-udledning - eller det sammen som at udskifte 200.000 biler med elbiler. Det glæder klima-, energi-, og forsyningsminister Dan Jørgensen, at Fyn nu rykker hurtigere på den grønne dagsorden.

”Det viser et enormt visionært engagement i den grønne omstilling, der vil kunne aflæses i Danmarks nationale CO2-regnskab. Kul er noget af det værste for klimaet, så det er beslutninger som denne, der gør en forskel,” udtaler han.

Når Fynsværkets skifter til grøn energi i 2022, vil der blot være to kraftværker tilbage i Danmark, der stadig bruger kul.

Læs også: Slut med kul i København

Nye klimavenlige teknologier

I dag bruger Fynsværket kul til en tredjedel af varmeforsyningen, mens to tredjedele kommer fra forbrænding af affald, halm og certificeret bæredygtigt træflis fra fynske skove. I takt med den grønne omstilling vil nye klimavenlige løsninger udgøre en stigende andel af varmeforsyningen. I fremtiden vil fynboernes fjernvarme komme fra blandt andet vindmølleenergi og overskudsvarme fra spildevandsanlæg og Facebooks datacenter i Odense. De nye grønne løsninger begejstrer Jan Strømvig, adm. direktør hos Fjernvarme Fyn.

”Vi anvender den førende klimavenlige teknologi i den grønne omstilling og udnytter ressourcer, som ellers ville gå til spilde. Samtidig kan vi stadig tilbyde erhvervslivet og husstande varmepriser, der er blandt Danmarks laveste. Det betyder samlet set, at vi har fundet nogle gode og robuste løsninger på udfasningen af kullene,” fortæller han.

De grønne tiltag vil betyde, at privatkunders fjernvarmeregning stiger med 25 kroner om måneden for en gennemsnitlig husstand. Fjernvarme Fyn vil dog stadig være en af de billigste fjernvarmeselskaber i Danmark.

Læs også: Rabat på elregningen får virksomheder til at spare på strømmen