Flere danskere vælger indenrigsflyvninger fra

Flere og flere danskere dropper indenrigsflyvninger. Selvom det er et lille skridt i det store klima-kapløb, så gør det en forskel, mener klimaforsker.

Danskerne vælger i højere grad flyveturen fra, når de skal på forretningstur eller besøge familie på tværs af Danmark. På et år er antallet af rejsende mellem de danske lufthavne faldet med 5 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er et stort fald sammenlignet med 2018, hvor faldet var på 1 procent.

Det er svært prcæis at sige, hvorfor antallet af rejsende på indenrigsflyvninger er faldet markant det seneste år. Trafikforsker fra Aalborg Universitet Niels Melchior peger på, at der er sket et skift i, hvad danskerne prioriterer, når de skal vælge transportform.

”Man kan ikke udpege specifikke årsager til, at indenrigsflyvninger falder i disse år, men noget tyder på, at flere danskere i højere grad vælger at tage bilen eller bussen, fordi det er blevet billigere.”

Hvis endnu flere danskere skal vælge indenrigsflyvningerne fra, så skal der ifølge Niels Melchior investeres mere i togtrafikken. Særligt i de hurtige af slagsen, så det bliver mere attraktiv at tage toget.

Selvom udvikling er godt nyt, så udgør indenrigsflyvningerne en lille del af den samlede danske flytrafik. Hele 90 procent af flytrafikken var i 2019 til destinationer udenfor Danmark, og i 2018 fløj et rekordstort antal passagerer til og fra de danske lufthavne. Men fravalget af indenrigsflyvninger kan stadig gøre en forskel.

Læs også: Elever dropper flyrejser på studieture

Selv et lille skridt kan gøre en stor forskel

Det øgede fokus på klimaforandringer i medierne kan også have en betydning for, at færre vælger at flyve indenrigs. Det mener klimaforsker ved Københavns Universitet og klimadebattør, Eigil Kaas.

”Danskerne er blevet langt mere klimabevidste og ønsker at mindske deres CO2-aftryk. De ved, at en tog- eller biltur mellem København og Aalborg efterlader et langt mindre klimaaftryk end flyveturen,” forklarer han.

Forskning viser, at den gennemsnitlige dansker har et årligt CO2-aftryk på 17 ton, hvoraf størstedelen kommer fra det personlige forbrug. Halvdelen af danskernes personlige CO2-aftryk kommer fra forskellige former for transport. Her er det især flyrejser, der vejer tungt. Hele 52 procent af danskernes CO2-aftryk fra transportforbrug kommer fra fly. Derfor kan det ifølge Eigil Kaas gøre en forskel, hvis vi vælger indenrigsflyvningerne fra.

”Det kan virkelig betale sig at droppe indenrigsflyvninger, fordi de korte flyveture er enormt CO2-belastende. Det er lille skridt, som kan have en kæmpe betydning for klimaet,” siger han.

Læs også: Dansk transport er blevet lidt grønnere