Danskerne udsættes for færre hormonforstyrrende stoffer

En undersøgelse af unge mænds urin viser, at danskerne udsættes for færre kemikalier.

Danskerne bliver udsat for færre hormonforstyrrende stoffer og pesticider som følge af strengere lovgivning og mere økologisk mad. Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

En ny undersøgelse fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet har undersøgt 300 unge mænds urin i perioden 2009 til 2017. Forskerne har målt koncentrationen af ftalater i urinen, og undersøgelsen viser, at koncentrationen var faldet markant i 8 ud af 15 undersøgte ftalater.

Læs også: Dansk supermarked forbyder farligt sprøjtemiddel

”Det er meget positivt, at eksponeringen for mange af de mest kritiske kemikalier er faldet,” siger Hanne Frederiksen, seniorforsker ved Klinik for Vækst og Reproduktion, til Ritzau.

Økologi og hårdere lovgivning

Faldet i de fire mest anvendte og mest kritiske ftalater, kaldet DnBP, DiBP, BBzP og DEHP, er helt i overensstemmelse med de begrænsninger på stofferne, som gradvist er blevet introduceret gennem det sidste årti både i Danmark og i EU. De er blandt andet kommet på Europa-Kommissionens kandidatliste over bekymrende stoffer.

Læs også: Grønne parlamentsmedlemmer kan gøre EU mere bæredygtigt

Hanne Frederiksen og forskerne bag studiet peger også på, at et fald i målte pesticider kan være resultatet af danskernes stigende appetit på økologisk mad.

Der findes mange andre pesticider, som undersøgelsen ikke har målt for. Samtidig med at koncentrationen af nogle af de farlige stoffer faldt, steg andre. Bisphenol A, der bruges i blandt andet plastprodukter og på indersiden af konservesdåser, faldt markant, mens eksponeringen for to andre bisphenoler steg. Men disse stoffer bliver betragtet som mindre hormonforstyrrende.

Læs også: Økologien buldrer frem i tusindvis af professionelle køkkener