Danskerne køber rekordmange Fairtrade-bananer

De danske forbrugere er blandt de mest bananbegejstrede i verden, og de er også glade for etisk producerede bananer.  

2019 blev et rekordår for mærkningsordningen Fairtrade i Danmark. Fairtrade oplevede sidste år en vækst på 12 procent, og det skyldes blandt andet det øgede fokus fra politikere, dagligvarebutikker og forbrugere på at købe bananer uden farlige sprøjtegifte. Det skriver Fairtrade Danmark i en pressemeddelelse.

Fairtrade Danmark oplevede sidste år en stigning i kaffe og kakao på henholdsvis otte og 13 procent, mens Fairtrade-mærkede bananer voksede med hele 26 procent i Danmark.

Læs også: Store supermarkeder dropper giftige bananer

”Det hænger selvfølgelig sammen med, at flere dagligvarekæder droppede salg af sprøjtede bananer, men det fortæller også at forbrugerne ønsker bananer, der er dyrket under ordnede forhold,” siger Camilla Erika Lerberg , der er CEO i Fairtrade Danmark.

Fødevareministeriet meldte i sommeren 2019 ud, at man ville forbyde sprøjtemidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, som var fundet på blandt andet frugt. Både Salling Group og Coop fulgte trop og stoppede salget af sprøjtede bananer. Det betød, at butikker landet over begyndte at sælge langt flere dobbeltmærkede bananer – bananer med både Øko- og Fairtrade-mærket, som altså både er fri for sprøjtegifte og dyrket under ordnede løn- og arbejdsforhold.

”Vi oplever generelt, at detailhandlen opruster, når det gælder etisk indkøb og deres interne krav til certificeringer. Det er ikke kun en tendens, vi ser i markedsføringen overfor forbrugerne, men også i klare retningslinjer om etisk handel i kædernes indkøbs- og kvalitetsafdelinger,” siger Camilla Erika Lerberg.

Læs også: Danske supermarkeder forbyder farligt sprøjtemiddel