Danske børn og voksne indsamlede 167 tons skrald i år

Danmarks Naturfredningsforening har nu talt sammen, hvor meget skrald, de frivillige i årets oprydningsevent rent faktisk indsamlede i år. 167 tons blev det til. Blandt det indsamlede skrald er endnu en gang titusindvis af engangsmundbind.

Igen i år har danske skolebørn og frivillige voksne været flittige til at rydde op i naturen efter tankeløse menneskers henkastede skrald.

De i alt 185.000 danskere, heraf 143.000 skolebørn, opsamlede blandt andet i alt 120.000 stykker take-away-emballage, samt 87.000 dåser med og uden pant.

Danmark flyder med mundbind

For andet år i træk var en stor del af affaldet engangsmundbind. De frivillige opsamlede hele 51.000 stk. mundbind fra naturen og fra gader og stræder. Problemet er landsdækkende, da der blev registreret mundbind på over 90 procent af indsamlingsstederne.

”Alt for mange steder flyder det med engangsmundbind, og selvom problemet er størst i byerne, er det ikke noget, vi bare kan lukke øjnene for. Mundbind er skadelige for miljøet og dyrelivet, hvis først de havner i naturen, og derfor er det vigtigt, at der bliver taget hånd om problemet,” siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, der koordinerer den årlige skraldeopsamling.

Dåseskrald skal for en domstol

En anden stor affaldskategori er dåserne, som især ligger og flyder i naturen i de syd- og sønderjyske kommuner, hvor der ikke er langt til grænsen til Tyskland. I de sydjyske kommuner blev der indsamlet 15.500 dåser, hvor omkring 70 procent er uden pant.

Til forskel fra mundbindene er det langt fra noget nyt affaldsproblem, og Danmarks Naturfredningsforening har i mange år kæmpet for at få lagt pant på de tyske dåser.

”Det er helt absurd, at der endnu ikke er kommet pant på grænsedåserne, når nu både Danmark og Tyskland har effektive og velfungerende pantsystemer. Vi er derfor i dialog med vores tyske søsterorganisation om, hvordan vi får lagt pres på de tyske politikere, så vi ikke skal blive ved med at finde grænsedåser i naturen og i grøftekanterne,” siger Maria Reumert Gjerding.

Der er måske tegn på, at det mangeårige problem med de tyske dåser nu kan være på vej mod en løsning. Ifølge Danmarks Naturfredsningsforening har den tyske miljøorganisation Deutsche Umwelthilfe i april 2021 lagt sag an mod Slesvig-Flensborg Amt for at få gjort en ende på de pantfri dåser.