Elever

Få idéer til hvordan Verdensmålene kommer med i skolen

Foto:

De 17 Verdensmål er en opskrift på at klare verdens største problemer: Vi skal udrydde fattigdom og sult, sikre uddannelse og ligestilling og bekæmpe ulighed og klimaforandringer. For selvom verden bliver bedre, så løser problemerne ikke sig selv – med Verdensmålene har vi en plan til det.

Målene handler især om børn og unge

Verdensmålene handler først og fremmest om verdens unge, for det er især jeres fremtid, der står på spil. Unge skal leve med konsekvenserne af dagens politiske beslutninger, især i forhold til klimaforandringerne. Samtidig har der aldrig været flere unge i verden, end der er i dag, så hvis alle lærer om Verdensmålene, spreder dem til andre og arbejder for dem, er muligheden for at ændre vores samfund enorm.

Verdensmålene gælder også i dit lokalområde

I Danmark er vi så heldige, at vi har nok mad og rent vand, vi er ikke ramt af krig, og vi får gratis uddannelse og lægehjælp. Men det betyder ikke, at Verdensmålene ikke handler om os, for de gælder for alle mennesker over hele kloden. Så selvom vi fx ikke sulter i Danmark, er Verdensmål 2: Stop sult stadig relevant for os, fordi målet også handler om at stoppe fejlernæring, forbedre folkesundheden og sikre en bæredygtig madproduktion.

Faktisk gælder Verdensmålene helt lokalt i din by eller din kommune, og mange kommuner, byer, organisationer, skoler og virksomheder er allerede i gang. Måske du kan finde nogen i dit lokalområde og høre om deres arbejde?

Hvis du skal skrive opgave om Verdensmålene

Verdensmålene dækker næsten alle aspekter af verdens udvikling, så du kan arbejde med målene i alle fag og med alle former for opgave. Vi har samlet materialer her, som du kan starte med at bruge, og du kan selvfølgelig også selv lede efter informationer online.

Det er vigtigt, at du starter med at tænke over, hvordan du gerne vil arbejde med Verdensmålene. Er det et eller flere mål, du synes er spændende? Vil du undersøge målene i Danmark, i et andet land eller måske på verdensplan? Hvordan hænger det mål, du vil arbejde med, sammen med de andre mål i netop din opgave?

Alle Verdensmålene er forbundet på kryds og tværs: Fx skal verden sikre, at de mere end én milliard mennesker, der ikke har adgang til elektricitet, får strøm (mål 7). Det vil samtidig hjælpe med at bekæmpe fattigdom (mål 1) og give bedre uddannelse (mål 4) – men det skal ske, uden at vi overbelaster klimaet (mål 13).

Verdensmålene er forbundet

Alle Verdensmål hænger sammen.
J. Rockstroms og P. Sukhdevs grafik er forlæg for opdelingen.

Alle Verdensmålene hænger sammen og sørger i fællesskab for, at vi kan passe på planeten, samfundet og mennesker.

Grafikken ovenfor viser, hvordan de kan grupperes i Menneske og samfund, Miljø og klima og Økonomi og teknologi.

I midten af den hele er Mål 17: Partnerskaber for handling. Partnerskaberne er de tandhjul, som skal sætte kraft bag Verdensmålene og dermed skabe en bæredygtig fremtid. Partnerskaber og samarbejde mellem lande, virksomheder og organisationer er helt essentielle.

Hvad kan du gøre?

Brug Verdensmålene, hvis du arbejder i en virksomhed, organisation eller kommune eller er underviser - og i din hverdag.

Vil du arbejde for Verdensmålene med din klasse?

Måske vil du og din klasse også selv starte nogle projekter, hvor I arbejder videre med Verdensmålene. Her kan I få idéer til aktiviteter, I kan lave i en gruppe eller som klasse – spørg gerne jeres lærer om hjælp til at komme i gang.

Giv naturen en hjælpende hånd

Det er nemt at arrangere en naturrengøringsdag, og det kan klares på et par timer.

Overalt i Danmark kan man finde affald, der ligger og flyder: Cigaretskodder, tomme flasker, plastikposer og emballage. Meget af skraldet er til skade for naturen, og det bliver ofte liggende meget længe, hvis det ikke bliver fjernet: Det tager op til 500 år, før plastikposer og aluminiumsdåser bliver nedbrudt i naturen – og en glasflaske kan tage 1.000.000 år.

Dyr kan spise affaldet eller komme til skade, når de træder i det. Kemiske stoffer og mikroplast kan blive vasket ud i jorden og vandløb. Samtidig kan meget af skraldet i dag genbruges, så det er faktisk uudnyttede ressourcer, der kan laves til nye ting i stedet for at ligge og ødelægge naturen.

I kan også være med i Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling, hvor flere end 100.000 danskere hjælper med at samle affald.

Lav jeres egen nyttehave

I kan lave jeres egen nyttehave eller byhave, hvor I kan dyrke grøntsager – det hjælper klimaet.

I kan lære at lave lækker mad med jeres hjemmedyrkede ingredienser, eller I kan donere nogle af grøntsagerne til dem, der ikke altid har råd til sund mad.

Københavns Kommune har lavet en lille guide til byhaver, som alle kan bruge til at komme i gang. I kan søge online og nemt finde en masse guides og gode råd til at selv at lave plantekasser, højbede, kompostbeholdere og hvad I ellers kan bruge i jeres have.

Måske kan I blive inspireret af Urban Creators i Philadelphia i USA, der har transformeret deres kvarter med en byhave, selvom man også bare kan starte med nogle få plantekasser. Se videoen nedenunder.

Spille How An Urban Farm In Philadelphia Is Transforming Lives How An Urban Farm In Philadelphia Is Transforming Lives
How An Urban Farm In Philadelphia Is Transforming Lives

Forpligt dig til dit yndlingsmål

Selvom de hedder Verdensmål og kan synes langt fra din hverdag, så er der meget, du kan gøre for at bruge målene i din dagligdag. Projektet Little Big Things har lavet en masse forslag til små ændringer til hverdagen, der kan være med til at fremme Verdensmålene. Måske er der noget, du går særlig op i, eller et område hvor du gerne vil udfordre dig selv? Her er et par eksempler – find hele listen her.

  • ”Du kaster som en pige!” Hvem siger det længere? Jeg forpligter mig til at bruge mere kønsneutralt sprog og opfordre mine venner til at gøre det samme.
  • Jeg forpligter mig til at donere min telefon og andet ubrugte elektronik til genbrug.
  • 700.000 tons fødevarer spildes hvert år i Danmark. Det svarer til 11 milliarder kroner. Jeg forpligter mig til at reducere mængden af mad, jeg smider ud.

Lav et byttemarked

Mange har skuffer og skabe fyldt med aflagt tøj, gammelt legetøj eller brugt elektronik – eller måske bare ting, man ikke bruger så ofte. Men måske er der andre, der kan få glæde af det.

Så lav et byttemarked for din klasse eller skole. Så kan dine gamle ting få et nyt liv, og du kan ovenikøbet selv få noget nyt, brugt tøj med hjem til garderoben.

Det er godt for klimaet og miljøet, hver gang du bytter dig til brugte ting i stedet for at købe nyt. Her er tre enkle trin for et byttemarked:

  • Find noget af værdi, som du ikke bruger mere.
  • Tag det med på byttemarkedet, og fordel det i de rette kategorier (tøj, elektronik, køkkenudstyr, bøger, legetøj, osv).
  • Find noget du selv vil have, og tag det med hjem.

Her er en guide til at stable et byttemarked på benene.

Plant træer og hjælp klimaet

Træer er en rigtig god måde at passe på klimaet, fordi de ”støvsuger” CO2 ud af atmosfæren. Det bruger de som byggeklodser til at vokse sig større. Hvert træ er altså et lille skridt i arbejdet mod klimaforandringerne, og mange steder i verden arbejder folk på at plante hundredtusindvis af træer. Det kan I også være med til. Måske har skolen et område, I kan plante træer på? Ellers kan I kontakte jeres kommune for at høre, om de kan anvise nogle steder, hvor I kan plante træer. Der er masser af gode råd om at plante træer online, som I kan søge på, men her er et par steder at begynde, hvis I vil vide mere. Her kan I læse om, hvorfor og hvordan træer er godt for klimaet.

Giv din skole et Grønt Flag

”Grønt Flag Grøn Skole” er et program, der sætter bæredygtighed og miljø på dagsordenen for hele skolen – ikke bare din egen klasse.

I kan overbevise jeres skole om, at I skal arbejde for at opnå et Grønt Flag. Det indebærer, at skolen skal lave et Miljøråd med deltagelse af bl.a. elever, der kan planlægge, hvordan skolen kan blive mere bæredygtig, og desuden skal skolen undervise eleverne i miljø og bæredygtighed.

Læs meget mere om det Grønne Flag her.

Nyheder

Se hvordan skoler og elever bruger Verdensmålene i hele landet

Animationsfilm

Her er tre korte animationsfilm om Verdensmålene, hvor du kan lære, hvorfor de er vigtige, og hvad vi hver især kan gøre for at arbejde for dem.

Spille FN´s verdensmål - animationsfilm FN´s verdensmål - animationsfilm
FN´s verdensmål - animationsfilm
Spille Gør verdensmålene til virkelighed - Verdenstimen.dk Gør verdensmålene til virkelighed - Verdenstimen.dk
Gør verdensmålene til virkelighed - Verdenstimen.dk
Spille Sæt gang i Verdensmålene Sæt gang i Verdensmålene
Sæt gang i Verdensmålene