Civilsamfundets arbejde med Verdensmålene
Globalt Fokus dokumenterer i rapporten det danske civilsamfunds Verdensmåls-engagement, og viser hvordan målene både danner en ramme og skaber udvikling.
De danske NGO'er bidrager til Verdensmålene. Både herhjemme og i hele verden
41 % af civilsamfundsorganisationerne arbejder med at holde regeringer og parlamenter ansvarlige i forhold til Verdensmålene
Hvor forgængerne til Verdensmålene, 2015 Målene, handlede om klodens fattigste lande, omfatter Verdensmålene nu alle nationer, inklusive Danmark. Det har skabt et nyt fokus for flere organisationer herhjemme, og 68 procent svarer, at de til en vis grad har en strategi eller plan for Verdensmålsarbejdet.
En central indsats ligger i at holde politikerne op på, hvad Danmark har forpligtet sig på inden 2030. Ligesom mange organisationer og foreninger laver kampagner og udbreder kendskabet til Verdensmålene i den danske befolkning og motiverer til handling.
Verdensmålene har også givet NGO’er nye muligheder for at indtage andre roller. Særligt i nye og anderledes måder at indgå multistakeholder-partnerskaber på med virksomheder, uddannelsesinstitutioner, kommuner og andre organisationer, hvor NGO’er fx fungerer som rådgivere og facilitatorer i projekter, der er med til at opfylde et eller flere Verdensmål.
Globalt Fokus dokumenterer i rapporten det danske civilsamfunds Verdensmåls-engagement, og viser hvordan målene både danner en ramme og skaber udvikling.
Læs rapporten, som stiller skarpt på og kommer med anbefalinger til Regeringens implementering af Verdensmålene
33 % af organisationerne har indgået et eller flere nye partnerskaber med udgangspunkt i Verdensmålene.
Bliv inspireret af, hvordan organisationer bruger Verdensmålene
Sex & Samfund har arbejdet for seksuelle rettigheder og reproduktiv sundhed i seks årtier. Men med Verdensmålene har den danske NGO introduceret en mere bredspektret tilgang. ”Vi har indgået partnerskaber, som vi for 4-5 år siden aldrig ville have drømt om – med grønne organisationer, med virksomheder og med investeringsfonden IFU. Og vi har fået øjnene op for helt nye måder at anskue vores arbejde på,” siger Sex & Samfunds Vicegeneralsekretær Tania Dethlefsen. Alle Verdensmålene er afhængige af hinanden. Derfor arbejder Sex & Samfund fx også med miljø og klima. Blandt andet i gennem projekter i Østafrika og via politisk arbejde i internationale klimaforhandlinger.
Siden Verdensmålene blev vedtaget i 2015 har de for hvert år fyldt mere og mere i programmet over debatter og events på det årlige Folkemøde på Bornholm. I 2018 var interessen så stor, at Globalt Fokus lavede et samlet program i Verdensmålenes Telt, hvor alle sektorer deltog i en bred pallette af arrangementer. I 2019 har Folkemødet selv taget skridtet videre og har for første gang introduceret et nyt koncept med et overordnet tema for Folkemødet: Det første tema bliver Verdensmålene. Udover at Folkemødet selv vil tænke bæredygtighed ind, opfordrer og inspirerer de arrangørerne til at bruge Verdensmålene aktivt som tema for debatter og andre events.
Spejderne udgav i 2018 aktivitetshæftet Byg en Bedre Verden, som spejdergrupper i hele landet kan bruge, når de skal engagere børn og unge i at skabe en bæredygtig fremtid. Aktivitetsmaterialet skal give børn og unge viden om Verdensmålene og på en sjov og anderledes måde inspirere til, hvad de selv kan gøre i hverdagen – og når de er til spejder. Spejderne er en paraplyorganisation for fem spejderkorps i Danmark, som tilsammen har ca. 70.000 medlemmer.
Da FN i år 2000 vedtog 2015 Målene var et af målene at alle børn i verden skulle have adgang til grunduddannelse i år 2015. Status på målstregen var, at ni ud af 10 børn fik en grunduddannelse, men når man dykker ned i de resterende 10 procent, udgør børn og unge med handicap en stor del af gruppen. Derfor har handicaporganisationer verden over koordineret deres arbejde og aktiviteter for at sikre, at personer med handicap blev nævnt specifikt i Verdensmålene. Danske Handicaporganisationer har blandt andet arbejdet tæt sammen med International Disability Alliance (IDA) og European Disability Forum (EDF). Som resultat er personer med handicap nævnt syv steder i delmålene til Verdensmålene, og Danske Handicaporganisationer arbejder fortsat på at sikre, at der kommer handling bag målene.
Brug Verdensmålene, hvis du arbejder i en virksomhed eller kommune eller er underviser - og i din hverdag. Er du skoleelev, så lav opgave om Verdensmålene.
Flere end 20.000 danskere har registreret egern, guldsmede og andre almindelige arter i et kæmpe forskningsprojekt. Resultaterne viser, at det virker, når vi gør naturen vildere.…
Selvom forskning kræver meget energi og mange ressourcer, har universitetet ambitiøse klimamål og skærer på energiforbrug og drivhusgasser.
Samsø og Sønderborg er de første af i alt 20 kommuner, der i samarbejde med nogle af verdens største byer har udviklet ambitiøse klimaplaner.
Ud mod Sejerø Bugt ligger et gammelt landskab fyldt med sjældne arter. Nu skal det gerne beskyttes permanent.
De danske forbrugere er blandt de mest bananbegejstrede i verden, og de er også glade for etisk producerede bananer.
Til efterskolernes Verdensmålsfestival gør efterskolelever hinanden klogere på Verdensmålene. De mener, at det er vigtigt, at unge motiverer hinanden til at gøre verden bedre. …