Københavns Havn åbner verdens første ålerefugium

Den truede ål får bedre levevilkår i Københavns Havn. Småsten og teglrør på havnens bund er med til at danne rammerne for verdens første ålerefugium.

Ålen er truet. Færre og færre ål svømmer til de danske have for at vokse sig store – men det skal der laves om på.

Miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden har indgået et samarbejde med udviklingsselskabet By & Havn om at lave verdens første ålerefugium i Københavns Havn. By & Havn står for at drive Københavns Havn og ejes hovedsageligt af Københavns Kommune.

”Det er en fantastisk dag for de små ål under overfladen. De får nu flere gode levesteder og hermed bedre rammer til at vokse sig større og mere robuste. Vi forventer, at tiltaget styrker ålebestanden lokalt, men tiden må vise, om de små ål bliver i havnen eller vandrer ind i Østersøen,” siger Henrike Semmler Le, seniorrådgiver indenfor hav i WWF i en pressemeddelelse.

Der er smidt småsten og teglrør i Københavns Havn for at skabe bedre levevilkår for ålen. Småstenene kan glasål gemme sig mellem. Foto: Jonas Lysholdt Ejderskov, WWF Verdensnaturfonden
Bedre beskyttelse af den blå verden Læs også
Udgivet

Bedre beskyttelse af den blå verden

Vi hører ofte om, hvordan havet er ved at blive tømt for fisk og kvalt i plastik. Men der er…

Ifølge WWF er antallet af unge ål, der kommer til de danske farvande via havstrømmene, nede på 0,6 procent sammenlignet med niveauet for 1980. Men nye, forbedrede forhold for ålene i Københavns Havn skal altså tiltrække flere af dem. De unge ål bliver også kaldt for glasål, fordi de næsten er gennemsigtige.

Små sten og teglrør

Det nye, forberede levested for ålene bliver lavet ved at smide en stor mængde – 800 tons – småsten og 200 teglrør på bunden af havnen. De små ål har nemlig brug for sprækker og små hulrum til at vokse sig større i, og de store ål har brug for at gemme sig i rørene.

WWF og By & havn har i forvejen etableret 80 fiskebørnehaver i havnen, og der er planlagt flere af dem. Det er en kombination af fiskebørnehaverne og det nye levested for ålen i havnen, der er årsag til, at WWF og By & Havn kalder det for verdens første ålerefugium.

Ny undersøgelse: 9 ud af 10 danskere bekymrer sig om havet og dets liv Læs også
Udgivet

Ny undersøgelse: 9 ud af 10 danskere bekymrer sig om havet og dets liv

En ny Megafon-undersøgelse for WWF Verdensnaturfonden kaster lys over danskernes forhold til havets…

”Vi er nået langt med omstillingen af havnen, men vi skal videre, så vi får endnu mere biodiversitet i fremtiden. Vi er begejstrede for projektet og håber at styrke ålebestanden. Samtidig skal vi lære mere om, hvordan vi skaber nye levesteder for havnens øvrige dyr og planter. Et ålerefugium er noget helt nyt. Ingen andre har gjort noget i så stor skala før. Det er vi stolte af. Tiltaget kommer på et vigtigt tidspunkt, hvor behovet for at beskytte ålen er større end nogensinde før,” siger Anne Skovbro, administrerende direktør i By & Havn.

Ulovligt at vinterfiske efter ål

Fra den 1. oktober til og med den 31. marts er det er ulovligt for erhvervsfiskere i Danmark at fiske efter ål. Fritidsfiskere må ikke fange ål fra oktober til slutningen af året.

Fiskebørnehaver og det nye, forbedrede levested for ål gør Københavns Havn til verdens første ålerefugium. Foto: Jonas Lysholdt Ejderskov, WWF Verdensnaturfonden

Men WWF mener, ålen bør totalfredes. Nye levesteder som det i Københavns Havn er nemlig ikke nok til at vende udviklingen for ålen.

”Ålen er kritisk truet i Danmark. Altså er der høj risiko for, at den vil uddø. Derfor bekymrer det os, at det fortsat er tilladt at fange og sælge ål. Et totalforbud mod ålefiskeri – både kommercielt og rekreativt – er nødvendigt for at få ålebestanden op igen, mener eksperter. Irland har forbudt ålefiskeri hele året rundt, og vi bør gøre det samme i Danmark,” siger Henrike Semmler Le fra WWF.

Spøgelsesnet fanger fisk længe efter, de er tabt: Nu skal fritidsfiskere også melde mistet fiskeudstyr Læs også
Udgivet

Spøgelsesnet fanger fisk længe efter, de er tabt: Nu skal fritidsfiskere også melde mistet fiskeudstyr

Det er ikke længere kun erhvervsfiskerne, der skal melde det ind til myndighederne, hvis de mister…