Fra kasserede minkbure til insekthoteller: I Rødovre flytter insekterne ind i minkens gamle bolig

I Rødovre tjekker insekterne ind på hoteller lavet af tidligere minkbure. Projektleder Morten Rosenvold Villadsen fra boligforeningen VIBO har sammen med en række beboere fra deres boligafdeling i Rødovre forvandlet minkenes gamle hjem til insekthoteller.

Ved første øjekast ligner det egentlig mest 12 metalskraldespande linet op på rad og række foran et mørkebrunt skur. De er fyldt til randen med jordbunker, sten, afhugget birketræ, grene, græs og én enkelt buket visne blomster, som sikkert har pyntet fint på et bord i en af lejlighederne rundt om gården, vi står i. Men de 12 metalskraldespande er faktisk slet ikke skraldespande, og de gamle blomster og afklippede grene er ikke affald. Det er gamle bure, der for nogle år siden var hjem for 12 sydsjællandske mink, men siden april sidste år har de været et såkaldt insekthotel.

”Det er et redested for insekterne, og der er kan både leve bænkebidere, små edderkopper, skolopendere, regnorme, bier og humlebier,” fortæller Morten Rosenvold Villadsen.

Han er projektleder for biodiversitet og naboskab hos Boligforeningen VIBO, som ejer gårdens lejligheder, og i samarbejde med beboerne og med input fra foreningen Vild Med Vilje – som ønsker at fremme biodiversitet – har de sat insekthotellerne op.

Ideen om at lave minkbure til insekthoteller kom fra en tilfældig Facebook-tråd om at bruge kasserede minkbure til at lave hegn. Burene stod jo alligevel tomme og ubrugte – og det inspirerede Morten Rosenvold Villadsen til i stedet at anvende dem til insekthoteller.

”Så ringede jeg til Foreningen for Danske Minkavlere og fik fat på en minkavler fra Sydsjælland. Jeg er selv derfra, så jeg kunne skrue den samme dialekt på, og så besluttede VIBO at købe 20 minkbure af ham,” fortæller Morten Rosenvold Villadsen.

Minkburene er siden forvandlet til insekthoteller, der er sat op ti steder i Storkøbenhavn og Nordsjælland. Morten Rosenvold Villadsen fortæller, at beboerne synes, det er en sjov ide, at insekterne nu flytter ind i minkens gamle bolig.

”Det er da skægt! Der må være virkelig mange minkbure!” fortæller Morten Rosenvold Villadsen, at beboerne siger til ham, når han slår et smut forbi boligafdelingen i Rødovre.

I boligafdelingen i Rødovre er de 12 insekthoteller omgivet af et vildt bed, hvor der snart vil pible smukke planter op. Foto: Signe Charlotte Nielsen
I boligafdelingen i Rødovre er de 12 insekthoteller omgivet af et vildt bed, hvor der snart vil pible smukke planter op. Foto: Signe Charlotte Nielsen

Huller hist og her

Morten Rosenvold Villadsen inspicerer nøje et par af insekthotellerne og peger ind på jordklumperne, der ligger inde bag metalgitteret.

”Man kan faktisk se huller hist og her,” siger han begejstret. De små huller i jorden er tegn på, at nogle insekter sandsynligvis har tjekket ind på hotellet og er i gang med at bygge rede.

”Insekthotellet fungerer nemlig ligesom blottet jord, der normalt ikke findes i bymiljøer. Blottet jord er blandt andet der, insekterne lever, bygger rede og overvintrer,” siger Morten Rosenvold Villadsen.

Insekthoteller er altså en måde at tilbyde insekterne et levested, hvor de kan yngle og overvintre. Og manglen på egnede levesteder er en af de vigtigste årsager til tilbagegangen i biodiversiteten, hvor det især er insekterne, der forsvinder. Insekterne trives nemlig i vild natur, og det er der ikke meget tilbage af i Danmark. Cirka 61 procent af Danmarks areal er landbrug, mens byer, veje, jernbaner og andet infrastruktur udgør 13 procent.

Men selvom der ikke er meget vild natur tilbage, kan vi alligevel give insekterne en hjælpende hånd med at overleve og formere sig. Byerne er et af de steder, hvor der rig mulighed for at bygge andre levesteder til insekter, som ikke er vild natur – og det er insekthotellet et godt eksempel på. De kan nemlig være en lille trædesten til at bevare og måske endda løfte bestanden af insekter.

”Insekthotellerne er en måde at tilbyde insekterne blottet jord i byerne. Naturen er taknemlig og flytter ind i de ting, som vi efterlader. Med insekthotellerne efterlader vi med vilje noget, som insekterne kan spise, bygge rede og bo i,” siger Morten Rosenvold Villadsen.

Et udstillingsvindue for den vilde natur

Morten Rosenvold Villadsen suser rundt og tilser både insekternes nye bolig og det vilde bed, der er blevet sået foran insekthotellerne. Iført sin grønne windbreaker samler han cigaretskod, plastikrester og et papkrus op fra jorden, mens han udpeger forskellige urter og planter, der er dukket op.

”Uh ej, der er også kommet rød tvetand og storkenæb,” udbryder han og forsætter med at nævne navne på andre urter, som de fleste nok ikke kender til. Flere og flere flytter nemlig til byerne og dermed væk fra den vilde natur.

”Insekthotellerne og de vilde bede er bynatur, der skal ses som et udstillingsvindue for den vilde natur. På den måde kan man præsentere lidt af den vilde natur for dem, der bor i byerne,” fortæller Morten Rosenvold Villadsen.

Og beboerne fra boligafdelingen i Rødovre har fået øje for den vilde natur. Når Morten Rosenvold Villadsen er på besøg for at tilse bedene og insekthotellerne, viser beboerne ham billeder af små besøgende som sommerfugle og spætter – og det er ifølge Morten Rosenvold Villadsen vigtigt, at byboerne får kendskab til den vilde natur og dets dyr.

”Vild natur og biodiversitetskrisen er noget, som vi som land har besluttet, at vi skal handle på, og så beboerne her i boligafdelingen i Rødovre altså besluttet at gøre en forskel på deres egne udearealer. Det er vigtigt, fordi hvis folk ikke kender til skønheden af humlebien og sommerfuglen, så er det svært at forholde sig til og bekymre sig om,” siger han.

Med insekthotellerne får insekterne altså et sted at leve, og byboerne får kendskab til det skønne ved den vilde natur. Morten Rosenvold Villadsen håber, det kan give et større ønske om at passe på naturen og dets mange plante- og dyrearter.

Forskere laver natur-trædesten i byerne: Sjælden bi er set i Danmark for første gang i 109 år Læs også
Udgivet

Forskere laver natur-trædesten i byerne: Sjælden bi er set i Danmark for første gang i 109 år

I de danske byer skyder vejbede op, der skal bekæmpe oversvømmelser fra skybrud. Nu vil biologer bruge…

Grå marker bliver til grøn mose: “Der er allerede viber, gæs og traner” Læs også
Udgivet

Grå marker bliver til grøn mose: “Der er allerede viber, gæs og traner”

Et stort område i Store Vildmose er gjort til våd mose igen efter 100 år som landbrugsjord. Det…

Borgerne beder om biller og brumbasser: Københavns Kommune har vedtaget strategi for biodiversitet Læs også
Udgivet

Borgerne beder om biller og brumbasser: Københavns Kommune har vedtaget strategi for biodiversitet

Med en ny strategi sætter Københavns Kommune mål om at invitere flere store og små skabninger ind…